Hopp til innhold

Tomasz sine padlebilder blir lagt merke til over hele verden

Utenlandske medier har latt seg fascinere av bildene som Tomasz Furmanek har tatt fra kajakken sin. – Det er helt absurd, sier han.

Tomasz Furmanek er født i Polen, men har levd i Norge hele sitt liv. I dag er han ansatt ved Havforskningsinstituttet i Bergen, hvor han blant annet jobber med bioinformatikk og utvikling av dataprogrammer.

På fritiden har han imidlertid en helt annen hobby. Han elsker å utforske naturen fra kajakken. Og med over 28.000 følgere på Instagram, engasjerer bildene mennesker fra hele verden.

I det siste har også utenlandske medier fått øynene opp for bildene. Daily Mail mener bildene tar «pusten fra deg», mens The Telegraph mener Furmanek har fanget noen av Norges mest idylliske steder.

Også på andre siden av Atlanteren vekker bildene oppsikt, der det amerikanske magasinet «Canoe & Kayak» har valgt å trykke et av bildene fra Reinefjorden på omslaget til sin desember-utgave.

– Lofoten blant favorittene

For Tomasz Furmanek startet interessen for havkajakk allerede i 2004. Siden den gang har han padlet langs store deler av kysten, helt opp til Lofoten.

Lofoten er helt klart et av favorittstedene mine.

– Lofoten er helt klart et av favorittstedene mine, men Moskenesstraumen og utsiden av Lofoten er farlig sammenlignet med fjordene på Vestlandet. Nordland er også favorittområdet mitt med tanke på fjellturer og terrengsykling.

Furmanek forteller om et aktivt liv, med ulike vinteraktiviteter og toppturer vintertid.

– Padling er i så måte en mye mindre fysisk krevende aktivitet, der man kan slappe av og samtidig komme i mental balanse.

– «Absurd»

At blogger og medier i utlandet har slått opp bildene, mener padleren er gøy - men samtidig litt «absurd».

Bildene tar han ved hjelp av en GoPro eller et Sony kompakt-kamera. Deretter redigerer han dem på mobilen, før han laster dem opp til Instagram.

– Det jeg prøver å få frem i bildene er stillheten og harmonien man føler når man er ute i naturen i en kajakk. Siden GoPro-kameraet er montert på hjelmen min, gir nok det en effekt av at man er tilstede i bildene.

Instagram-kontoen opprettet han i utgangspunktet for å ha et sted å lagre minnene fra de mange turene, samt for å dele opplevelsene med venner og bekjente.

– De fleste bildene er tatt under rolige forhold. Det som førte til at profilen min ble kjent, var nok et bilde av MS Nordlys i Hjørundfjorden. Siden jeg fikk god respons på dette bildet, begynte jeg å legge ut bilder i samme stil.

– Målet med å legge ut bilder nå, er å vise folk padlesteder i Norge, og inspirere dem til å komme seg ut i kajakk for å oppleve naturen, sier Furmanek.

Hjørundfjorden i Sunnmøre

– Det som førte til at profilen min ble kjent, var nok et bilde av MS Nordlys i Hjørundfjorden, sier Tomasz Furmanek.

Foto: Tomasz Furmanek

– Et fantastisk sted

På spørsmål om det er noen steder som har gjort mer inntrykk enn andre steder, trekker han blant annet frem fjorder i Nordland.

– Også Styggevatnet i Jostedalen er et spennende sted å padle på grunn av isbreen som går ned i vannet. Dette er et fantastisk sted, men man må passe på og holde avstand på grunn av faren for at breen kalver og bølger som oppstår når det skjer.

– Også Sotra og Øygarden er fantastiske padlesteder, på grunn av variasjonen i terrenget.

– Hvilke steder drømmer du om å besøke?

– Grønland og Patagonia er steder jeg har lyst til å besøke med kajakk. Men det blir nok senere, akkurat nå prioriterer jeg å ta med kjæresten min med til Lofoten og Senja, siden hun ikke har padlet der ennå.

– Teknisk vanskelig

Det bildet som den engasjerte kajakkpadleren kanskje er mest fornøyd med, er et bilde fra Nærøyfjorden.

– Teknisk sett var dette bildet vanskelig, siden det var tatt en god stund etter solnedgang i mars i år. Med så lite lys bruker GoPro-kameraet lang eksponeringstid, og det er lett at bildet ikke blir skarpt nok. Jeg padlet en time tilbake til Undredal i mørke med lykt etter at dette bildet ble tatt.

– Jeg har fått mange kommentarer på dette bildet. Folk liker stillheten, og synes bildet er litt skremmende. Bildet representerer for meg følelsen av å være i balanse med naturen, avslutter Furmanek.

Nærøyfjord, Aurlandsfjord - Vestlandet

Det bildet som den engasjerte kajakkpadleren kanskje er mest fornøyd med, er dette bildet fra Nærøyfjorden.

Foto: Tomasz Furmanek