NRK Meny
Normal

Tok over én time før politiet fikk beskjed om at flere var skadet

Situasjonen ble beskrevet som udramatisk. Først over en time senere fikk nødetatene beskjed om at det dreide seg om en eksplosjon, med flere skadde personer.

Båtbrann i Lofoten

Båten ble totalskadet i brannen.

Foto: Vågan brannvesen

Klokken 10.21 meldte Hovedredningssentralen i Bodø til politiet i Midtre Hålogaland om at det brant i en fritidsbåt utenfor Brettesnes. Meldingen beskrives som «udramatisk», og båten skal ha bli tatt hånd om.

Én time og 15 minutter senere kommer det imidlertid en ny melding, som går ut på at flere personer er skadet som følge av en eksplosjon ombord i en båt i samme område.

– Den første meldingen forklarte at situasjonen var under kontroll, og at ingen personer skulle være ombord i båten. Etter den andre meldingen sendte vi ut ressurser til øya, forteller operasjonsleder Kåre Munkvold i politiet.

I ettertid viser det seg at begge meldingene handler om samme båt. I tillegg kommer det frem at personene var skadet allerede ved første melding klokken 10.21.

Lang ventetid

Seaking i Lofoten

Sea King redningshelikopter i Lofoten.

Foto: Vågan brannvesen

Klokken 10.21 var altså personene allerede skadet, men dette ble ikke meldt om før over en time senere.

Midtre Hålogalands logg viser at brannvesen rykket ut til stedet først klokken 11.45. Ti minutter senere ble et ambulansehelikopter sendt til stedet. Videre var en politipatrulje klar til å rykke ut fra Svolvær klokken 12.20.

– Vi vet ikke hvorfor det gikk over en time før vi får melding om skadde personer. Forhåpentligvis vil videre etterforskning belyse hvordan det kunne ta så lang tid, sier Munkvold.

– Ingen livstruende skadd

Ifølge Nordlandssykehuset er det tre menn som har blitt flydd til Bodø med ambulansehelikopter. De skadde behandles for røykskader og andregrads forbrenning. Ingen av personene er livstruende skadd.

Redningsleder Tor Erik Torkildsen ved Hovedredningssentralen har ikke noen god forklaring på hvorfor det tok så lang tid før informasjon om skadde nådde frem.

– I den første meldingen som kom til oss klokken 10.21, ble situasjonen beskrevet som helt udramatisk. Ingen personer skulle være skadet.

– Hvordan kan det skje?

– Det vet vi ikke ennå. Første meldingen var tydelig og klar. Det gikk lang tid før det kom ny melding, og denne inneholdt helt andre beskrivelser.

Vil etterforske saken

Foreløpig er det kun gjort undersøkelser på stedet. Avhør av vitner og de involverte vil bli gjort ved et senere tidspunkt.

– Vi er langt fra ferdig med denne saken, og vi vil ta flere avhør for å få en forklaring på tidsforskjellene og forskjellen i omfang mellom de to meldingene, sier operasjonsleder Kåre Munkvold i politiet.

Laster kart, vennligst vent...