Hopp til innhold

To menn omkom i helikopterstyrt

To menn døde etter at de styrtet med et lite helikopter øst for Mosjøen. De to var med på reinflytting da ulykken skjedde.

Redningsmannskaper etter helikopterulykke ved Mosjøen

Da redningsmannskapene kom til helikopteret fant de reineieren som var passasjer ombord og den svenske piloten omkommet.

Foto: Simen Nyland

Det var en svensk pilot i 60-årene og en reineier i slutten av 30-årene som omkom i styrten.

Leder for det lokale reinbeitedistriktet Torstein Appfjell bekrefter overfor NRK.no at de har drevet med flytting av rein mellom Mosjøen og Reinfjell.

Mister plutselig kontakten med helikopteret

De flyttet dyrene ved at noen reingjetere jaget reinen med skuter, og helikopteret skulle jage fra luften.

Han sier at de fant helikopteret en stund etter styrten. Det var 17.15 onsdag ettermiddag at politiet fikk melding fra reineieren om at helikopteret hadde styrtet, han hadde forbindelse med helikopteret, men brått ble det stille og de mistet kontaken. Så hørte han et brak.

Video To omkom i helikopterstyrt

To omkom i helikopterstyrt

Dårlig vær i området

Helikopteret som styrtet er av typen Robinson, som opprinnelig er hjemmehørende i Sverige.

Operatørselskapet Jãmtlands flyg la ut følgende melding på sine nettsider onsdag kveld:

«Ett av våre helikoptre av typen Robinson R44 Raven II styrtet i dag i nærheten av Mosjøen i Nordland. En av våre piloter og en lokal medpassasjer var om bord for samling av rein. Vi kommer med mer informasjon senere.»

Visedirektør Jon Håkansson i Jämtlands flyg sier at ulykken er dypt tragisk.

– Han var en svært erfaren pilot. Dette var et rent rutineoppdrag for ham. Han var vant til å fly i terreng som dette, sier han til NRK.no.

Et SeaKing og redningsmannskaper fra Røde Kors og politiet kom fram til området ved 19.20-tiden. Men mannskapene fikk store utfordringer ettersom det ikke er noen kjørbare veier utover til området om vinteren, derfor måtte de bruke skuter og gå til fots for å komme fram.

– Det har vært dårlig vær i området, med svært tette snøbyger i området, som har gjort at sikten er minimal, sier presseansvarlig Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge

TRAVELT: Hovedredningssentralen i Nord-Norge har vært med å koordinere redningsaksjonen. Ved 19.30-tiden onsdag kveld fikk de bekreftet at de to som var involvert i styrten hadde omkommet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Kriseteam satt i beredskap

Fungerende stabssjef ved Helgeland politidistrikt, Jens Berget, sier de fleste pårørende ble varslet i løpet av onsdag kveld.

– Det lokale kriseteamet er varslet og de vil da følge opp de pårørende med de behovene de har for oppfølging, sier Berget.

– Hvordan følger dere opp familien til den svenske familien?

– Der har vi tett dialog med svensk politi, og operatørselskapet som operert helikopteret, slik at de pårørende blir ivaretatt gjennom de to ulike kanalene, sier han.

De avdøde blir ikke hentet ut i kveld

Torsdag kommer Havarikommisjonen til stedet, og de skal sammen med politiet starte undersøkelser for å finne årsaken til at helikopteret styrtet.

– De avdøde vil bli hentet ned så snart det lar seg gjøre å hente dem ned fra området. Helikopteret er på et sted i terrenget som er forholdsvis uttilgjengelig. Det går ikke noen vei inn i området, det er snøforhold som gjør det vanskelig å ta seg fram. Og slik som det er nå er det vanskelig arbeid på stedet som må gjøres før vi kan ta ut de omkomne, sier Berge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.