Hopp til innhold

Tiltalt for trusler mot Hadia Tajik

En mann fra Sør-Helgeland er tiltalt for trusler og hatefulle ytringer etter at han i sosiale medier utlyste skuddpremie på Ap-nestleder Hadia Tajik.

Hadia Tajik (Ap)

En mann i 60-årene fra Sør-Helgeland må møte i Brønnøy tingrett tiltalt for å ha framsatt hatefulle ytringer mot Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mannen i 60-årene må møte i Brønnøy tingrett 25. oktober, og strafferammen er bot eller fengsel i inntil tre år, skriver Brønnøysunds Avis.

Det var i kommentarfeltet etter en artikkel på NRK.no 7. april hvor Ap-nestleder Hadia Tajik tok til orde for republikk i Norge, at mannen skal ha kommet med hatefulle ytringer.

Utlyste skuddpremie

Ifølge tiltalebeslutningen fra Statsadvokatene i Nordland skal mannen ha skrevet følgende på Facebook:

«Jeg vil ha henne skutt. Skuddpremie på 50 kr utbetales om jeg får tilsendt griseørene hennes. Skal koke muslimsuppe på dem».

Sørhelgelendingen er tiltalt for brudd på straffelovens § 185, «for forsettlig offentlig å ha satt fram en diskriminerende eller hatefull ytring.»

Bot eller fengsel

Ifølge aktor i saken, politiadvokat Olav Rynning Veum, er saken opprettet av politiet selv.

– Etter å ha mottatt et tips i saken opprettet politiet selv straffesak på forholdet. Saken er etterforsket av lokalt politi. Strafferammen er bot eller fengsel i inntil tre år, sier Veum til NRK.

Etter påtalemyndighetens syn har det skjedd et straffbart forhold.

Ettersom tiltalebeslutningen omhandler overtredelse av straffeloven § 185, anses ytringene som diskriminerende eller hatefulle fra påtalemyndighetens side, sier Veum.

Politiet ønsker ikke å kommentere om mannen er kjent for politiet fra tidligere. Mannens forsvarer Tore Walle Jensen vil ikke kommentere saken før rettssaken.

– Min klient skal forklare seg i retten 25. oktober, så får vi ta det derfra, sier Walle Jensen til NRK.

Bekymret

Etter at Ap-nestlederen flagget sitt standpunkt om styreform i Norge i vår har hun måttet tåle en rekke hatefulle ytringer. Ifølge politisk rådgiver Edina Ringdal ønsker ikke Hadia Tajik å kommentere denne saken, men da hun talte til årsmøtet i Nord-Trøndelag Arbeiderparti noen dager etter ytringen var hatefulle ytringer generelt et tema.

Til Trønder-Avisa uttrykte hun bekymring for hva slike ytringer gjør med framtidstroen til unge med innvandrerbakgrunn.

– Det knyttes hat til helt legitime demokratiske ytringer, og jeg er bekymret for hva dette gjør med ungdommenes syn på egne muligheter for framtida. For meg er det viktig at de ser at det går an å heve seg over det, og ikke la seg prege av det.

Hun påpekte også at kommentarfeltene ikke representerer folk flest.

– Jeg er for at vi skal ha en åpen og fri debatt, gjerne med sterke følelser og engasjement, men når det gjelder massivt hat og trakassering, er det viktig at vi tar til motmæle, sa hun til Trønder-Avisa.