Hopp til innhold

Tidenes sjømateksport i 2023 – dette er årsaken

Aldri før har norsk sjømat blitt eksportert for så mye som i fjor. Det viser ferske tall fra Sjømat Norge torsdag morgen.

Totalt eksporterte man sjømat for 172 milliarder kroner, en økning på 14 prosent fra 2022.

– 2023 ble tidenes beste verdimessige år for norsk sjømateksport. Fisk og skalldyr er fortsatt noen av Norges aller mest etterspurte globale handelsvarer og har for alvor befestet seg som landets nest største eksportprodukt, bak olje og gass, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Totalt 2,8 millioner tonn sjømat ble eksportert ut av landet i fjor.

Og det er fortsatt laksen som driver sjømateksporten fra Norge.

I 2023 ble det sendt 1,2 millioner tonn laks ut av landet til en verdi av 122,5 milliarder kroner.

Dette utgjør 71 prosent av den totale verdien av sjømat.

Det er en høy prisvekst og en svak krone som får æren av den nye eksportrekorden.

Den svake kronen gjorde at norske sjømateksportører fikk 15 milliarder kroner mer inn i kassen, til tross for at volumene holdt seg stabile.

– Hvis vi måler sjømateksporten kun i euro, var det faktisk ingen vekst i fjor, verken i verdi eller volum. Det er den svake norske kronen og den generelle prisveksten som bidro mest til å løfte verdien til et rekordhøyt nivå, fortsetter Chramer.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) mener næringen har grunn til å være stolt.

– Selv om den svake kronen er hovedgrunnen til verdiveksten, viser dette at norsk sjømat står sterkt i utlandet. Det har sjømatnæringen all grunn til å være stolt av – fra den minste sjarkfiskeren til folkene på de største havbruksanleggene, sier hun.

Fisk i kjøpmannsdisk på butikk
Foto: Petter Strøm