Svensker tok kveite på 211,5 kilo

- Bedre enn dette blir det ikke, sier kveitefisker Bosse Carlsson, som sammen med fiskekompis Hans-Olov Nilsson tok et beist av en kveite - på stang i Helnessund i Steigen.

Video nsps_upload_2009_8_6_19_59_13_1869.jpg
KVEITE PÅ 212 KILO: Fiskekompisene f.v. Bosse Carlsson (59) og Hans-Olov Nilsson (48) fikk sitt livs

SATTE VERDENSREKORD: Fiskekompisene f.v. Bosse Carlsson (59) og Hans-Olov Nilsson (48).

Foto: Arild Juul

Den tidligere verdensrekorden ble satt i Lofoten i fjor da en danske dro opp ei kveite på 202 kilo. Nå må dansken se seg slått med ni og et halv tilo.

Det var natt til torsdag at de to svenskene la ut på tur fra Helnessund i en fem meter lang, åpen plastbåt.

- Vi var ute etter stortorsk og fisket med stang på dypt vann. Da det nappet i stanga til Hans-Olov trodde vi lenge at det var en torsk. Men etterhvert skjønte vi at det måtte være noe mye større, forteller Carlsson.

Skikkelig basketak

Det tok to og en halv time før fangsten kom opp til overflaten og de to fiskerne kunne ta kjempekveita i nærmere øyensyn.

- Vi ble helt målløse da vi så størrelsen, men fikk sikret ruggen med tau og liner. Det var ikke snakk om å få den i båten, så det var bare å sette kursen med land, forteller Carlsson.

Les også: Turister storfanger kveite

Kveita ble tatt med en 300 g. sluk med gummimark.

Turen inn til Helnessund tok halvannen time og svenskene måtte ha hjelp for å få kveita i land.

- Da først så vi egentlig hvor stor kveita var, sier Carlsson.

Deretter var det å finne fram fiskevekta.

Ny verdensrekord

Hans-Olov Nilsson (48) tok kveite på 212 kilo

STOLT FISKER: Hans-Olov Nilsson (48) tok kveite på 212 kilo.

Foto: Arild Juul

- Vekta stanset på 211 og en halv kilo og det er ifølge Guinness rekordbok ny verdensrekord, forteller den stolte fiskeren.

Monsterkveita er på hele 268 centimeter lang og 200 cenitmeter i omkrets.

- Dette er det største jeg har opplevd. Bedre enn dette blir det ikke for en hobbyfisker, sier Carlsson, som lever av fisketurisme. Han driver den svenske Fiskebussen, som hvert år frakter svensker til Nord-Norge for å fiske.

- Hva skjer med kveita, skal den stoppes ut?

- Ha, ha, ja den er iallefall ikke menneskeføde. Men det vil nok koste en formue å stoppe ut en så stor fisk. Nei, vi får nøye oss med fotografier som trofe. Og så har vi jo en god fiskehistorie da, gliser han.

Les også: Tok rekordkveite i 2008

- Gledelig

Og det er ikke bare fiskerne som gleder seg. Også fra forskerhold uttrykkes glede over storkveita.

- Det er gledelig at det fortsatt tas så store individer utenfor Nordland. Det har vært mye skriverier og fokus på nedadgående bestand, men dette er jo med på å motbevise det. Men det er klart at det er mer og mer sjeldent at det tas så stor fisk, sier kveiteforsker Ørjan Hagen ved Høgskolen i Bodø.

- Hva skal til for å få en så stor kveite?

- Det er så enkelt at de var på rett plass til rett tid, så greit kan det oppsummeres, sier Hagen.

- Kan du si noe om hvor gammel denne kveita er?

- Nå er det veldig stor forskjell på vekstraten til kveita. Men dersom jeg skal tippe vil jeg si 60-70 år. Det er ingen som vet hvor gammel ei kveite kan bli, men det sies at den kan bli 80-90 år. Det kunne vært interessant å forsket på denne kveita for å finne ut mer om akkurat det, sier forskeren.

Uspiselig

- Går det an å spise denne kveita?

- Den blir nok mest et trofe og ei god fiskehistorie for når kveita blir så stor som 200 kg så blir den så grov i fisken at den ikke egner seg som menneskeføde, sier Hagen.Regionale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark.

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

 • Utydelig avgjørelse

  Fylkesordfører Runar Sjåstad fra Arbeiderpartiet mener avgjørelsen om å endre Nord-Norge til to regioner ikke er gjennomtenkt. – Man kan ikke bare vedta å slå sammen tre fylker til to, og si at resten får dere ordne selv, sier han.

 • – Regionreformen et overgrep

  De to toppkandidatene til Nordland og Troms senterparti, Willfred Nordlund og Sandra Borch, mener regionreformen er et overgrep ovenfor folk og regionale folkevalgte. Borch sier at de viser null respekt for de rundene som har vært gjort i nord. – Det verste er at reformen er enda mer uklar enn det den var, sier hun.

 • Kulturpenger til nyere kulturminner

  Nå kan du søke om penger til skjøtsel, skilting og tilrettelegging av nyere tids kulturminner, skriver fylkeskommunen på sine nettsider. Du kan søke om inntil 40 000 kroner. Søknadsfrist er 15. mars.

 • Siste dag med operasjonssentral

  Politiets operasjonssentral i Hammerfest hadde i dag sin siste dag, skriver ifinnmark. Nå overtar operasjonssentralen i Kirkenes ansvaret for hele Finnmark. Ingen av de ni ansatte på avdelingen har måttet slutte, men tre flytter over til Kirkenes.

Starter klokken 18:45
Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.