Sultestreiker: - Vil de la meg dø?

Palestinske Mahmoud Hegazy vil sulte seg til han får svar på ankebehandlingen av sin asylsøknad.

Får ikke svar

SULTER SEG: Mahmoud Hegazy fra Vestbredden sulter seg for å få svar på om han får innvilget asylsøknaden i Norge.

Foto: Knut Johansen (Lofotposten)/ John Inge Johansen(NRK)

– Jeg har ventet i et og et halvt år nå, og så får jeg vite fra UNE (Utlendingsnemda, red. anm.) at saken min blir utsatt i fire måneder til. Og hva skjer etter de fire månedene?

Hegazy er oppgitt og lei. I en uke har han sultet seg og ikke spist noe som helst. I begynnelsen var de seks palestinere som sammen ønsket å få svar og bli hørt.

De protesterer mot norsk asylpolitikk, som de mener bruker for lang tid på behandle sakene deres. De andre har gitt seg med sultestreiken og nå er det bare Hegazy igjen.

Sulter seg for å leve

– Jeg bare venter på når jeg kan begynne å leve mitt eget liv. Jeg begynner å bli sliten av å vente, for jeg forstår ikke når jeg kan bli sett på som et menneske her i Norge, sier Hegazy.

Palestineren søkte asyl i Norge fordi han fryktet for livet sitt i hjemlandet. Men å sitte på et ventemottak i Svolvær gir heller ikke noen trygghet.

Der lever han og andre i uvisshet om hva framtiden vil bringe. Hegazy sier han sulter seg for at noen skal reagere og for at han skal få et svar på om han får bli i Norge.

– Når jeg kom fra Palestina flyktet jeg fordi jeg ikke ville dø. Og jeg er ikke kommet hit til Norge for å dø. Jeg vet at det ikke er bra det jeg gjør med meg selv nå, kanskje vil jeg bli syk og dårlig, men kanskje vil noen forstå at jeg vil bli tatt på alvor. Jeg vil starte livet på nytt her i Norge på en trygg måte, understreker han.

Sultestreik ved Asylmottaket i Svolvær.

SULTESTREIK: Nasr Samil Shath fra Gaza, Abdalnasser Aburashed fra Gaza, Mahmoud Hegazy fra Vestbredden og Moustafa Nalwa fra Vestbredden startet sultestreiken fordi UNE vil bruke nye fire måneder på å avgjøre asylsøknadene deres. Det er bare Hegazy som har fortsatt sultestreiken.

Foto: Knut Johansen / Lofotposten
– Fortvilet situasjon

Fungerende leder ved asylmottaket i Svolvær , Marianne Hansen, sier de andre fem som startet sultestreiken forrige fredag føler at de har fått den oppmerksomheten de var ute etter.

En ga seg etter første dagen uten vått og tørt. En annen ble sendt til sykehus, mens tre stykker ga opp streiken i dag.

– De har ikke fått noen avgjørelse på sin sak, det er ikke noen endring der. Men de har fått gitt uttrykk for sitt syn og det var vel det som var viktig for dem, sier Hansen.

I dag har hun vært i dialog med palestinerne. Hun er glad for at størsteparten av gruppen har avsluttet streiken.

– Vi må jo fortsette å følge ham opp. Han sier at han blir å sultestreike helt til han får svar i sin ankebehandling søknaden om asyl, sier Hansen.

– Vil de la meg dø?

Både mottaket og UDI hadde helst sett at Hegazy hadde avsluttet streiken. Men han vil ikke ta oppfordringen. Han lurer på hvor langt myndighetene vil la dette gå før han får svar.

– Jeg gjør ikke dette for å drepe meg selv, jeg gjør ikke dette for å presse myndighetene til å bestemme hva som skal skje med saken min. Nei, jeg gjør det for å bli hørt og for å få svar, sier Hegazy.

Asylmottaket i Svolvær

TUNGT:Mahmoud Hegazy sier det føles tung og utrygt å ikke vite hva som skjer med framtida, som nå er satt på vent i ytterligere fire måneder.

Foto: John Inge Johansen / NRK