Strid om vindmøller i Lofoten

Olje- og energidepartementet ønsker vindmøller til havs utenfor Lofoten og Vesterålen. Men Nordland Høyre mener dette vil ødelegger fiskefelt.

Vindmøllepark planlagt i Lofoten, Gimsøy

VINDMØLLEPARK: Planlagt i Lofoten, Gimsøy.

Foto: Promo Norge

Olje- og Energidepartementet har vedtatt et program for å utrede vindkraft til havs. I en utredning går det fram at flere havområder utenfor Nordland er aktuelle for vindmøller, blant annet utenfor Nordmela i Vesterålen, og Gimsøy utenfor Lofoten.

Oddleif Olavsen i Nordland Høyre

NEI TIL VIND, JA TIL OLJE: Dette er Oddleiv Olavsen.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Dette forslaget er Nordland Høyre i mot. – Vindmøller i disse to områdene vil ødelegge viktige fiskefelt, sier gruppeleder for Høyre i Fylkestinget, Oddleif Olavsen.

– Hvis dette går på bekostning av fiskeriaktivitet i havet, så går vi mot det. Det har å gjøre med at fisken blir hindret, sier Olavsen til NRK.

Ingen dramatikk ennå

I tillegg er det foreslått vindmøller til havs i to områder utenfor Træna. Samtidig sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet at de ikke har endelig bestemt seg for at vindmøller skal plasseres utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Vi har ikke fattet noen endelig beslutning om etablering av havvindarealer i disse områdene, sier Vigdenes til NRK.

Hvis protestene blir sterke nok, ser ikke Vigdenes bort fra at planene skrinlegges.

Olje er ok, men ikke vindmøller

Oddleif Olavsen sier at Høyres motstand mot vindmøllene til havs ikke har noe å gjøre med at Regjeringen tidligere har sagt nei til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Det vil være installasjoner på havbunnen som vil være overtrålbare. Det vil ikke være i konflikt med fiskeriinteressene.