NRK Meny
Normal

Støtter Rana-rådmann

PricewaterhouseCoopers som har gransket Rana kommune, gir støtte til rådmannen som skylder på Terra.

Partner Helge Kvamme i PricewaterhouseCoopers

Partner Helge Kvamme i PricewaterhouseCoopers.

Foto: Frank Nygård / NRK

- Vi reiser spørsmål om kommunen er forledet, sier partner Helge Kvamme i PricewaterhouseCoopers.

Kvamme presenterer i dag innholdet i granskingsrapporten for kommunepolitikerne i Rana. Der fremholder han at saken har to sider.

Høyrisiko holdt skjult for rådmann?

Rådmann Jan Reitehaug i Rana mener at han ikke gikk ut over sine fullmakter da kommunen investerte i obligasjoner gjennom Terra. I forklaringen til PricewaterhouseCoopers holder rådmannen fast på at kommunen er lurt av Terra, og at saken har flere sider enn den som kommer fram i granskingsrapporten.

Rådmann i Rana skylder på Terra

Og nå får rådmannen støtte fra revisjonsfirmaet.

- Saken har to sider minst, og vi har pekt på at administrasjonen har lagt frem den informasjonen som de mottok fra Terra. Men vi har sett dokumentasjon som har hatt innhold som sier at enkelte av plasseringene har meget høy risiko, og som fremstilles som spekulativt. Den informasjonen synes å være holdt borte også fra administrasjonen, sier Kvamme.

Det betyr at heller ikke rådmann eller assisterende rådmann i Rana har fått tilgang på denne informasjonen.

- Og vi reiser spørsmål om kommunen er forledet, selv om det er gjort feil i saksbehandlingen, sier Kvamme.

Kunne avslørt saken tidligere

Revisjonsfirmaet sier at Terra-saken kunne vært avslørt mye tidligere dersom kommunen hadde fulgt intern kontrollrutiner.

- Saken har to sider. Det burde vært grundigere saksbehandling, mye bedre skriftlig dokumentasjon, en bedre vurdering av egne reglementer, og man burde stilt flere spørsmål tilbake igjen, ikke minst til de finansinstitusjonene som ga informasjonen. Og der ligger mye av det som kunne avslørt denne saken mye tidligere, hvis man hadde fått frem denne informasjonen som faktisk var til stede på det aktuelle tidspunktet, sier Kvamme.

Grunnleggende prinsipper ikke brukt

Selv om Rana er en liten kommune, mener Kvamme at det er fullt mulig å unngå å havne i det uføret som Rana er i nå.

- Det viser at med en god interkontroll i en kommune, så kan man faktisk unngå å komme i en slik situasjon. Og her kunne man klart å unngå å komme i denne situasjonen dersom grunnleggende prinsipper for forvaltning og internkontroll hadde vært tatt i bruk, sier Kvamme i PricewaterhouseCoopers.