Hopp til innhold

– Sellafield kan bli ti ganger verre en Tsjernobyl

Stort atomavfallsmøte i Oslo: – Dersom Sellafield sprenger kan det få katastrofale følger for norske land- og havområder tilsvarende ti ganger Tsjernobyl, sier miljøvernprofil.

Se innsiden av Sellafield-anlegget

Se innsiden av Sellafield-anlegget.

Torsdag møtes miljøvernere, ledelsen for atomkraftverket Sellafield, norske og britiske myndigheter i Oslo for å diskutere farene knyttet til Sellafield.

Arrangementet er InfoArena 2013 og arrangeres av Bellona og Lofoten mot Sellafield.

Per Kåre Holdal

– Tankene de lagrer radioaktivt avfall i på Sellafield risikerer å gå i luften. Det kan Statens strålevern bekrefte, sier Per-Kaare Holdal.

Foto: Gisle Forland / NRK
Sellafield

– Vi er først og fremst opptatt av å redusere risikoen Sellafield utgjør for Norge, sier Audun Garberg. På bildet ser vi kjøletårnene på atomkraftverket i Nord-England.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

– Jeg har store forventninger til britiske myndigheter. Det kravet vi har overlevert til Sellafield og britiske myndigheter er helt klart: Få stengt og tappet ned det høyradioaktive tankanlegget på atomkraftverket, sier Per-Kåre Holdal, leder i Lofoten mot Sellafield.

Tankanlegget han snakker om brukes til å oppbevare store mengder høyradioaktivt avfall.

– Det gamle tankområdet fra 50-tallet krever kontinuerlig nedkjøling, dersom den nedkjølingen svikter vil hele tankområdet gå i luften. Hvis 1 prosent av dette materialet kommer inn over norske områder tilsvarer det ti ganger Tsjernobyl-ulykken, sier Holdal videre.

Glad for hjelp fra norske myndigheter

– Vi er veldig fornøyd med at den norske miljøvernministeren er kommet på banen, vi har store forventninger til ham og departementet, sier Holdal.

Miljøvernministeren skal nemlig også være med på møtet og norske myndigheter har jevnlig kontakt med britiske myndigheter om saken.

– Vi har jevnlig kontakt med britiske myndigheter og har vært på anlegget. Ambassaden følger opp så vi blir orientert av britene om hendelser på kraftverket, sier Audun Garberg, politisk rådgiver i Miljøverndepartementet.

God dialog, lite handling

– På begynnelsen av 2000-tallet hadde Sellafield store utslipp av Technetium, et radioaktivt stoff vi fant igjen oppover langs norskekysten. Press fra norske myndigheter bidro til at de bygget et renseanlegg og stanset utslippene. Men når det gjelder arbeidet med å redusere mengdene med høyradioaktivt avfall har det gått mye tregere enn vi hadde ønsket, sier Garberg.

Han er fornøyd med informasjonen fra britene, men etterlyser handling når det gjelder reduksjon av radioaktivt avfall.

– Vi har en god dialog, men vi er misfornøyd med at selve arbeidet med å redusere de store mengdene høyradioaktivt avfall ikke går så raskt som vi ønsker, sier Garberg.

Han er likevel glad for at dialogen som skal finne sted i Oslo.

– Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skal snakke direkte til britiske reguleringsmyndigheter og ledelsen ved Sellafield, sier Garberg.

Mindre flytende atomavfall

Men ifølge Bellona er det positive nyheter i vente når britene kommer til Oslo.

– Vi har fått varsel om at det trolig kommer positive nyheter om nivået av høyaktivt flytende avfall som ligger lagret i 21 tanker, og som norske myndigheter gjentatte ganger har uttrykt sterk bekymring for, sier Bellona-leder Nils Bøhmer til NTB.

Bøhmer understreker at det fortsatt er mye igjen på avfallstankene, og at noen av dem dessuten begynner å bli temmelig gamle, helt tilbake fra 1950-tallet.

– Så det norske presset må bare fortsette. Derfor er vi i Bellona glade for at Solhjell deltar på seminaret, sier Bøhmer.

Flytende til fast

At britene nå klarer å få ut mer avfall fra tankene enn de heller på, kommer ifølge de foreløpige meldingene av at anlegget har fått fart på prosessen med å omdanne det flytende avfallet til fast form.

– Det har tidligere vært et problem. Vi har jo av den grunn forsøkt å få dem til helt å slutte med reprodusering, uten å nå fram. Men nå kommer det i alle fall gode nyheter for Norge, sier Bøhmer.

Sellafield - konsekvenser av utslipp

Dersom det skulle gå galt ved Sellafield kan det få store konsekvenser for Norge.