NRK Meny
Normal

Lekkasjer i amerikansk atomanlegg

Det er oppdaget lekkasjer i seks tanker med radioaktivt avfall i delstaten Washington, opplyser amerikanske myndigheter.

Hanford Nuclear Reservation

Hanford-anlegget i Washington har oppbevart radioaktivt avfall i mange tiår.

Foto: MARK RALSTON / Afp

USAs energidepartement opplyste i forrige uke at det lekker fra én av de 177 tankene ved anlegget Hanford Nuclear Reservation.

Nå viser det seg at seks av de underjordiske tankene lekker, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Washington-guvernør Jay Inslee kaller informasjonen foruroligende, men presiserer at lekkasjene foreløpig ikke utgjør noen fare for mennesker.

– Det er ingen umiddelbare eller nærliggende helsefarer forbundet med disse nyoppdagede lekkasjene, som ligger over åtte kilometer fra Columbia-elven. Men dette er uansett foruroligende nyheter, sier Inslee.

Ifølge Inslee var første undersøkelsene for dårlig analysert, slik at fem av lekkasjene ikke ble oppdaget med en gang.

– Vi er naturligvis bekymret, siden vi foreløpig ikke kjenner omfanget av lekkasjene eller hvor lenge de har pågått, sier Inslees talsmann.

Ifølge energidepartementet lekker det mellom 500 og 1000 liter avfall i året fra en av tankene.

Hanford Nuclear Reservation

Hanford Nuclear Reservation ble bygget som en del av Manhattan-prosjektet.

Foto: Ap

Ble brukt i Manhattan-prosjektet

Lekkasjene er uansett dårlig nytt for miljøet, ettersom det radioaktive avfallet lekker ut i grunnvannet. Det skal imidlertid ikke være noen fare for at det skal renne ut i Columbia-elven.

Hanford-anlegget ble bygget på 1940-tallet som en del av Manhattan-prosjektet, og tankene hadde bare en tiltenkt levealder på 20 år.

– Dette fremmer noen alvorlige spørsmål om holdbarheten til disse tankene, sier Inslee.

Plutoniumproduksjonen fortsatte gjennom hele den kalde krigen, og ble først stanset i 1989. Det er anslått at flere hundre millarder liter med forurenset vann har blitt sluppet ut i naturen.

Amerikanske myndigheter bruker rundt to millarder dollar hvert år på å rydde opp, og har regnet med å bruke flere tiår på å bli ferdig.

Bellona sammenligner anlegget med Sellafield og Mayak-anlegget i Russland, og mener det kommer til å bli stadig flere lekkasjer.

– Vi følger denne utviklingen svært tett, og har gjort det i lang tid. Vi er dypt bekymret, og lekkasjene kommer bare til å bli flere, sier daglig leder Nils Bøhmer til NTB.

Måling ved Hanford Nuclear Reservation

Amerikanske myndigheter bruker rundt to millarder dollar hvert år på å rydde opp, og har regnet med å bruke flere tiår på å bli ferdig. Bildet er fra 2004.

Foto: JACKIE JOHNSTON / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt