Hopp til innhold

Store aviskutt - det kan bli fler

Det er krisestemning i Avisa Nordland. Avisa har nedbemannet med 14 stillinger i år. Sjefredaktøren utelukker ikke at flere må gå til neste år.

Jan-Erik Hanssen

NYE OPPSIGELSER: Sjefredaktør Jan-Erik Hanssen utelukker ikke nye oppsigelser i Avisa Nordland.

Foto: Jens Kyed / NRK

– Vi har ikke planlagt nye oppsigelser. Men jeg avviser ikke at flere må gå. Det sier sjefredaktør Jan-Erik Hanssen i Avisa Nordland til NRK Nordland.

Uggen og negativ

Forholdet mellom journalistene og ledelsen i avishuset i Bodø er for tiden svært dårlig. Klubbleder Stein Sneve sier stemninga er uggen og negativ.

– Vi har masse konflikter på gang. Dette har utviklet seg over tid. Men det toppet seg da vi fikk tilbud om null kroner i lønnsøkning, i en avis som går med mellom 11 og 15 millioner i overskudd. Forstå det den som kan, sier klubbleder Stein Sneve.

Lite hyggelig

Sjefredaktør Jan-Erik Hansen sier det er lite hyggelig at stemninga i Avisa Nordland beskrives på en slik måte.

– Jeg kjenner meg ikke helt igjen i en slik beskrivelse. Vi har måttet kutte bydelig i våre kostnader etter nedgang i alle våre markedsinntekter. Dessuten har vi opplevd brudd i de lokale lønnsforhandlingene fordi vi ikke ble enige. Og vi vet at vi snart går inn i et år med ytterligere nedgang i markedsinntektene mens kostnadene øker. Det betyr at vi er forberedt på ytterligere kutt, sier Hanssen.

Ødelegger miljøet

Stein Sneve

UGGEN OG NEGATIV: Slik beskriver klubbleder Stein Sneve stemninga i Avisa Nordland for tiden.

Foto: Jens Kyed / NRK

Klubbleder Stein Sneve sier at den sterke misnøyen med ledelsen ødelegger arbeidsmiljøet i Avisa Nordland.

- Vi finner oss ikke i disse dramatiske kuttene som går ut over kolleger og arbeidsmiljø, bare for at eierne skal ta ut overskuddet som ender opp i Trondheim og Oslo. Og dette skjer ikke fordi avisen er i krise, tvert i mot, den går så det suser. Hvis denne konflikten fortsetter, frykter vi at avisproduktet vil bli rammet, sier Sneve.

I neste uke skal journalistene og ledelsen i Avisa Nordland møtes for om mulig å finne en løsning på konflikten. Det dreier seg om to parter som står steilt mot hverandre.

Står på kravet

- Vi står fast på kravet om lønnstillegg. Og vi opplever at ledelsen i Avisa Nordland ikke er med på å ta del i prosessen. Da nedskjæringene tok til satt det ti personer i ledergruppa i avisa. Da kuttprosessen var over og 14 ansatte på gulvet har mistet jobbene sine, satt det fortsatt ti i ledergruppa. Dette synes vi er merkelig i A-pressen, som har som mål å redusere i ledelsen, sier Stein Sneve.

Sjefredaktør Jan-Erik Hanssen sier det ikke vil bli aktuelt å gå inn i nye lokale lønnsforhandlinger.

- Forhandlingene er avsluttet. Vi kommer ikke journalistene i møte på det området, sier Jan-Erik Hanssen til NRK Nordland.