Hopp til innhold

Stein raste ned i veien: – Jeg tenkte bare «å f...»

En stor stein sperret fylkesvei 513 i over seks timer i dag. Postbud Andreas Monge kjørte forbi stedet rett før den raste ned på veien.

Ras sperrer fylkesvei 513

– Jeg har hatt hjertet i halsen tidligere, og i dag smalt det, sier postbud Andreas Monge.

Foto: Vibeke Unosen

14 husstander i Evenesdal i Saltdal var i dag isolert i over seks timer, etter at en 10 kubikk stor stein løsnet fra fjellsiden og traff fylkesvei 513 i ettermiddag. Veien ble åpnet igjen for trafikk for kort tid siden.

Ras sperrer fylkesvei 513

Steinen løsnet 70 meter opp i fjellsiden og rast ned på veien.

Foto: Vibeke Unosen

Raset sperret steinen fylkesvei 513 som går opp Evensdalen til Storeng fjellgård.

– På størrelse med en bil

Postbud Andreas Monge hadde kjørt opp til Storeng for å levere post. Da han skulle ned igjen 15 minutter senere, så han at det var trøbbel på ferde.

– På vei oppover så alt veldig fint ut. På vei ned igjen så jeg at det lå en svær stein som hadde rast ned på veien, sier Monge til NRK.

Postbud Monge, som skulle ned til Røkland med postbilen sin, måtte avbryte ruta og parkere bilen.

– Steinen er ikke så høy, men i hvert fall like lang som en bil. Jeg tenkte bare «å f ...». Hadde jeg vært noen minutter senere på vei opp, ville det gått ille.

Mener veien må rassikres

Postbud Andreas Monge

Postbud Andreas Monge.

Foto: Privat

Monge måtte klatre over steinen og ble hentet på andre siden. Han gjør sine tanker om veistrekningen.

– Det går jo skolebussen med skoleelever her. Jeg håper de ikke åpner veien før fjellsiden er ordentlig ryddet, sier postbudet som kjører ruta hver dag.

– Jeg kommer til å være mer nervøs når jeg kjører her i fremtiden. Jeg har hatt hjertet i halsen tidligere, og i dag smalt det. Noe må gjøres her.

Beboere sperret inne i dalen

Mesta er nå på stedet og har stengt veien på ubestemt tid. Statens vegvesen har sendt en geolog fra Bodø for å vurdere rasfaren i området.

– Den har løsnet 70 meter opp i fjellsiden og endt i veibanen. Den skal være ti kubikk stor, sier Jan-Erik Stenmark, sjef for drifts- og vedlikeholdsavdelingen for Salten og Helgeland.

De som bor i dalen over raset, slipper nå ikke ut fra dalen før fjellsiden er sikret. Ifølge postbud Monge er det snakk om omtrent 13 husstander.

– Veien blir ikke åpnet før geologen har gjort sine vurderinger av fjellsiden. Da må vi knuse steinen og fjerne den, sier Stenmark i Statens vegvesen.

– Er veien dårlig sikret?

– Dette er utenfor det som vi anser som veiareal. Den har løsnet veldig langt oppe i fjellsiden, og denne veien er ikke mer utrygg enn mange andre veier andre steder i landet, sier Stenmark.

– Vi er bare glade for at det ikke ble noen personskader i forbindelse med dette raset.

Ras sperrer fylkesvei 513
Foto: Vibeke Unosen
steinfv513