Stor glede og enorm sorg

– Tilfeldigheter gjorde at jeg kunne hjelpe. Det sier Hans Edgar Furfjord som klarte å redde tre barn ut fra den brennende campingvogna.

Hans Edgar Furfjord

REDNINGSMANNEN: Hans Edgar Furfjord redda tre barn i alderen tre til ni år ut av den brennende campingvognen. Like etter at ungene var berga ut, var vogna helt overtent.

Foto: NRK/Marius Birkeland,vol.no

Det var natt til lørdag at det begynte å brenne i ei campingvogn ved Roksøy i Vesterålen. Tre barn i alderen fra tre til ni år overlevde brannen. Faren omkom.

66 år gamle Hans Edgar Furfjord fra Andøy var ute og kjørte natt til lørdag. Tilfeldighetene gjorde at han var på riktig sted til riktig tid.

Video Redningsmann

Kjørte tilbake for å sjekke

Oppstillingsplassen for campingvognene ligger bare 50 meter fra fylkesvei 82 mellom Andenes og Sortland. Først trodde Furfjord det var et bål han så:

– Jeg passerte nedkjøringa, men det slo meg at flammen var ganske høy. Derfor snudde jeg og kjørte tilbake for å sjekke om alt var i orden, forteller Hans Edgar Furfjord.

– Heltemodig innsats

Politiet har beskrevet mannens innsats som heltemodig:

– Midt i tragedien, må vi se på at det ble berget liv. Tre barn ble berga uskadd ut av vogna. Redningsmannen gjorde en fantastisk jobb, politiførstebetjent Leif Halland ved Sortland lensmannskontor.

Glede og sorg

Furfjord selv ikke vil ikke ha noen heltestatus. Han beskriver hendelsen både som en stor sorg og en stor glede:

– Glede for de tre barna som ble reddet, men samtidig en enorm sorg for pappaen deres som ble igjen i vogna, sier han til NRK.no.

På autopilot

Furfjord ønsker ikke å gå i detaljer om hva som skjedde da han fikk barna ut av vogn. hendlesen rommer for mye:

– Opplevelsen er for nært i tid. Men jeg handlet på autopilot, sier den 66 år gamle redningsmannen.

Mann omkom i campingvognbrann på Sortland

BLOMSTER DER 34-ÅRINGEN OMKOM: Mandag morgen er det bare hjulakslingene på campingvogna som står igjen på Roksøy etter den tragiske brannen natt til lørdag. Sørgende har lagt ned blomster på branntomta hvor 34-åringen omkom.

Foto: Beth Mørch Pettersen

Barna fysisk uskadd

Politiet har sagt at mannen stansa bilen og løp bort til campingvogna. Han fikk knust et vindu på campingvogna, og greide på mirakuløst vis å redde ut de tre barna i alderen tre til ni år.

Like etter stanset en bil med to ungdommer på vei til Andøya. Mannen skal da ha ropt at de måtte kontakte politi-og brannvesen. Alle de barna ble tatt med til legevakta ved Stokmarknes sykehus. Barna kom fysisk uskadd fra brannen.

Teori om brannårsak

Teknikere fra politiet undersøkte vogna allerede på lørdag, og kjenner foreløpig ikke den eksakte brannårsaken.

– Men vi har en teori, sier politiførstebetjent Leif Halland ved Sortland lensmannskontor til NRK.no.

Mannen er ikke identifisert, men politiet har grunn til å tro at det er barnas far som omkom i den dramatiske brannen. Familiens hund skal også ha brent inne.