Hopp til innhold

Stjernespekket i Trollfjorden

I løpet av neste uke bringer hollywoodfilmen «Downsizing» flere kjente navn til Nordland. Trollfjorden må holde stengt et par dager i august på grunn av filminnspillingen.

USA-ENTERTAINMENT

Matt Damon er en av flere stjerner som kommer til Trollfjorden. Her på premieren til den kinoaktuelle Jason Bourne-filmen.

Foto: L.E. BASKOW / Reuters

– Det kommer en liten kabal av kjente og mindre kjente internasjonale, svenske og norske skuespillere, forteller den lokale produsenten for filmen «Downsizing», Per Henry Borch.

ENTERTAINMENT-US-PREMIERE-TARZAN

Christoph Waltz kjent fra filmer som «Django Unchained» og «The Legend of Tarzan» skal til Trollfjorden for å spille inn film.

Foto: VALERIE MACON / Afp

Stjerner som Matt Damon og Christoph Waltz er noen av de som skal være med og filme i den populære fjorden.

Møte skuespillerne

For de som håper på å møte noen av skuespillerne er det nok best å holde seg i Svolvær den neste uken. Staben og skuespillerne skal være der en drøy uke før innspillingen starter.

– Jeg tror nok at selve Trollfjorden blir en veldig dårlig plass å møte opp for slikt. Størst sjanse for å møte på noen av skuespillerne vil nok være i neste uke i Svolvær, forklarer Borch.

I følge nettstedet IMDB (The Internet Movie Database) er også skuespillere som Neil Patrick Harris (fra TV-serien How I Met Your Mother) og Kristen Wiig (kjent fra Bridesmades) med i filmen. Det er usikkert om de skal være med i scenene som spilles i Norge.

Humoristisk film

Filmen er en politisk satire som handler om at dersom mennesket var mindre ville vi hatt et mindre behov for mat, energi og bidratt til lavere forurensning. I filmen reiser de til en øko-landsby i Norge, med det er ikke filmet her til lands.

Illustrasjonsfoto

Filmteamet hadde sett på flere fjorder i Norge, men valgte falt på Trollfjorden.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

Manuset er lagt til Norge, så vi måtte jo være i Norge. Trollfjorden var den siste plassen vi besøkte i landet, og da sa produksjonsdesigneren og fotografen: «This is the place».

Borch om hvorfor de valgte Trollfjorden

Nøyaktig når stjernene ankommer fylket, kan ikke Borch si mye om. Han forklarer også at de kommer til å være så raske som mulig med filmingen i fjorden, av allment hensyn. Trolig så kommer flere plasser i Nordland til å være synlig i filmen.

Måtte vurderes nøye

Når kystverket mottok søknaden til filminnspillingen, var det mye som måtte planlegges og vurderes. Det et første gangen de har fått en søknad om å avgrense trafikken i et område på grunn av en filminnspilling i Nordland.

– Til vanlig handler det om å stanse trafikk under legging av ledning og kabler, så denne var litt spesiell, forteller regiondirektør i kystverket Fridtjof Wangsvik.

Trollfjorden er et populært skue for turister, spesielt under sommeren. Kystverket måtte ha en grundig saksbehandling for å se om det lot seg gjøre. Filminnspillingen skal skje i en av de travleste periodene til Trollfjorden.

Fjorden blir ikke helt stengt, men i perioder. Det blir åpent for trafikk på gitte tidspunkter, og de prøver å tilpasse og vise hensyn til andre brukere av fjorden.

– Vi synes det er fantastisk her i Nordland og at folk utenfor og ellers i landet har oppdaget det fantastiske vi har her. Vi håper dette blir en stor suksess, sier Wangsvik.