Hopp til innhold

Statens vegvesen: – Viktig å være oppmerksom på vei til vinterferie

Været – spesielt på fjellovergangene - kan gi utfordrende kjøreforhold på vei til vinterferie. De største utfartsdagene er torsdag og fredag.

Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding formidlet av NTB.

Ved inngangen til årets vinterferieutfart i Nordland, Troms og Finnmark, er værmeldingen god de første dagene, men været kan endre seg fort, så det kan forekomme stengte veier og fjelloverganger på de største utfartsdagene, torsdag og fredag.

Planlegg turen før du kjører

For Nord - Norge har trafikkbildet så langt i 2024 vært preget av mye snø, stor skredfare og vekslende temperaturer, som har gitt mange dager med utfordrende kjøreforhold.

– Vinterveier er utfordrende å kjøre på. Det krever mye oppmerksomhet og god planlegging fra deg som sjåfør. Denne vinterferien må du være ekstra skjerpet, sier direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

Det er ventet mest trafikk ut fra de største byene. Statens vegvesen oppfordrer til å sjekke værmeldingen eller ruten du skal kjøre på vegvesen.no/trafikk eller Vegvesen trafikk-appen, planlegge turen godt, tilpasse fart etter forholdene og holde blikket på veien.

På vinterføre er det enda viktigere med huskeregelen tenk – gjør – kjør, ifølge Ranes.

– Det betyr å planlegge turen din og forberede det du kan før du kjører, slik at du har all oppmerksomhet på kjøringen, sier Guro Ranes.

Tenk gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din vekk fra trafikken før du kjører: Telefonen som plinger eller lyser opp i setet ved siden av deg, noe du skal ha tak i underveis eller barn som vil ha hjelp til noe i baksetet.

Gjør deg ferdig med det du kan før du kjører: Still inn GPS-en og musikken, legg vekk mobilen, spis opp maten og gjør de i baksetet klare til starten.

• Å kjøre er det eneste du skal gjøre, avslutter Guro Ranes i Statens vegvesen.

Ferjekø på Lund
Foto: Espen Sandmo / NRK