Stengte riksvei for tungtransport på grunn av speilblanke veier og flere titalls utforkjøringer

Kraftig snøfall og nullføre gjør at både personbiler og vogntog har slitt med å holde seg på veien. Mandag stengte politiet riksvei 80 fra Bodø til Fauske for tungtransport uten kjetting.

Vogntog i trøbbel

Her hjelpes et vogntog opp av grøfta på Leivset mellom Setså og Fauske på E6 i Salten. Det har vært et kjent syn rundt om i Nordland, mandag.

Foto: Jonathan Bjørklund

  • Siste: På E6 i Hamarøy sperrer et vogntog nordgående felt ved Kråkmo kraftstasjon. Det er mulig å passere.
Laster Twitter-innhold

– Vi har primært store problemer på riksvei 80 mellom Fauske og Tverlandet. Det er veldig glatte veier og nullføre. Strøbiler sliter veldig med å få sand til å sitte på veiene, og vi har flere utfordringer med vogntog, personbiler og kranbiler på veien.

Trafikkoperatør Fredrik Nyland hadde en travel dag på jobb, mandag.

Både på riksvei 80 og på E6 ved Hamarøy har brøytebiler og tauebiler hatt det hektisk, med flere titalls havarerte vogntog og personbiler.

Grunnen er et tungt snøfall og et temperaturskifte, som førte til at det flere steder var klink is på veien. Over isen lå det et ekkelt lag med våt snø.

– For en halvtimes tid siden hadde vi en mobilkranbil som kjørte av veien ved Fauske kirke. I tillegg har det i dag alene vært opptil 20 vogntog som har trengt hjelp for å komme seg videre, sa Nyland mandag kveld.

Hjullaster av veien på riksvei 80

En hjullaster som havnet utenfor veien tidligere i dag, mandag, på Fauske.

Foto: Jonathan Bjørklund

Politiet stengte veien

Isen på veiene gjorde det vanskelig for strøbilene, som ifølge Vegtrafikksentralen ikke fikk sand til å sitte.

Politiet kom like før klokken 21 med meldingen om at de stenger riksvei 80 mellom Bodø og Fauske for tungbiltransport, siden det var såpass vanskelig for kjøretøyene å holde seg på veien.

Så snart de ryddet ett område, var det nye situasjoner som oppstår et annet sted, forklarte operasjonsleder ved Nordland politidistrikt, Kjetil Kaalaas.

– Akkurat nå er det sånn at de fleste lastebilene har kommet seg på veiene, men så snart et kjøretøy stopper i en bakke, så sklir de ut av veien. Vi vurderer fortløpende om vi må stenge veien riksvei 80 for tungtransport.

Det sa operasjonslederen tidligere. Mandag kveld ble altså veien stengt for tungtransport uten kjetting.

– Hva er grunnen til at det er så glatt?

– Det er jo været, blandet med at det knapt virker å strø veiene. I tillegg har vi ikke nok kapasitet til å være over alt.

Ved 05-tiden tirsdag morgen er veien åpnet igjen.

Jobbet siden fem i morges

Trafikkoperatør Fredrik Nyland anbefalte at folk ikke kjørte på riksvei 80 mandag kveld. I hvert fall fram til brøytebiler og strøbiler har fått gjort jobben sin.

Nord-Norge hadde generelt hatt utfordringer i trafikkbildet, mandag.

– Det er i Nordland det har vært verst i dag, mandag, men også i Troms, der det har vært tunge snøfall, og i Finnmark der de har en del uvær, har det vært utfordrende. I Finnmark er det også flere stengte fjelloverganger.

Jan-Robert Want jobber for Bodø Bilberging, og sier til NRK at de alene har hjulpet 14 vogntog og én hjullaster videre.

– Det har vært ekstremt glatt, og selv med gode dekk så har du ikke sjans på dette føret. Det har vært verst på riksvei 80 og på E6 mellom Rognan og Saltdal.

Want har jobbet siden klokken fem mandag morgen, noe som må sies å være en ganske så hard start på uken.

Bodø Bilberging

Bilbergere har hatt en travel dag i dag, mandag. Her fra E6 på Setså.

Foto: Jonathan Bjørklund