Hopp til innhold

Nå kan du snart følge sola minutt for minutt

Statens kartverk vil følge utbruddene på sola minutt for minutt. Dermed kan du få nøyaktig beskjed om når du bør se opp på himmelen etter nordlys.

Sebastian Schäfer og Knut Stanley Jacobsen

Romforskerne Knut Stanley Jacobsen (nærmest) og Sebastian Schäfer i kontrollrommet til Kartverket på Ringerike. Her vil de i årene fremover overvåke sola ekstra nøye.

Foto: Statens kartverk

Samtidig som stadig flere solstormer blåser opp, bygger Kartverket opp en ny overvåkningstjeneste som skal følge utbruddene på sola fra minutt til minutt.

Den nye overvåkningstjenesten vil fortløpende registrere forstyrrelsene i det øverste laget av atmosfæren, ionosfæren, som er sterkt påvirket av romværs-hendelser.

Dermed vil den kunne brukes til å varsle både nordlys og andre forstyrrelser, for eksempel på GPS og andre satellittbaserte tjenester i kjølvannet av solstormene.

Tilgjengelig for alle

Tjenesten vil være gratis og tilgjengelig for alle via nett, og vil være klar i løpet av året.

– Kraftige eksplosjoner på sola slynger ut skyer med plasma. Når disse treffer jordas magnetfelt, settes det i gang flere prosesser som blant annet ender opp med å skape nordlys og å forstyrre satellittsignaler, forteller senioringeniør og romforsker Knut Stanley Jacobsen i Kartverket.

(artikkelen fortsetter under)

Video Solstorm

Aktiviteten på sola vil øke kraftig i årene som kommer. Derfor vil Statens kartverk bygge opp en ny overvåkningstjeneste som skal følge utbruddene på sola fra minutt til minutt.

Foto: Nyhetsspiller

GPSen blir påvirket

Kartverket er opptatt av solstormer fordi Kartverkets populære posisjonstjenester, i likhet med det meste annen GPS-basert teknologi, blir påvirket av forstyrrelser i verdensrommet.

Den mest brukte tjenesten på markedet, CPOS, forteller blant annet gravemaskinførere nøyaktig hvor de er i terrenget og hvor de skal grave, med centimeter-presisjon.

– Jo mer avhengig du er av kontinuerlig dekning og nøyaktig posisjon jo mer sårbar blir du. Brukerne av CPOS forventer at den er nøyaktig. Pluss-minus en meter er uakseptabelt for dem, sier Jacobsen.

Kan også varsle nordlys

Selve om Kartverkets nye tjeneste først og fremst skal varsle forstyrrelser som rammer GPS-sendere, så vil tjenesten også kunne si noe om hvor og når nordlyset er sterkest.

– Det som forårsaker forstyrrelsene forårsaker også nordlyset. Ofte vil de slå ut samtidig og på samme sted, forteller romforsker Jacobsen.

– Dette kan være et verktøy for å finne ut hvor det er sterkest nordlys, men forbehold om at systemet ikke er designet for akkurat det.

– Dette er bare begynnelsen

At Kartverket lanserer denne tjenesten nå er ikke tilfeldig.

Aurora-aktiviteten er ventet å øke betraktelig de kommende årene. Ikke bare i Nord-Norge, men også i Sør-Norge.

Truls Lynne Hansen

Truls Lynne Hansen, leder for Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Børre Holmeslet, TGO

– Vi har ikke nådd toppen, vi er fortsatt på vei opp. Vi får en hel serie av kraftig nordlys de kommende årene, sier Truls Lynne Hansen, leder for Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Solaktiviteten var på bunn omkring 2009, da var det usedvanlig rolig på sola. Siden i fjor har aktiviteten langsomt tatt seg opp igjen.

– De fleste mener vel at det solaktiviteten vil nå toppen i 2013. Deretter vil det falle langsomt fremover mot 2020, da vil vi nå bunnen igjen, sier Lynne Hansen.

Best etter 2013

Selv om aktiviteten på sola vil være størst omkring 2013, vil årene som følger deretter gi det beste nordlyset.

Forskerne vet ikke helt hvorfor, men nordlyset sees best i årene etter at aktiviteten på sola er på vei ned.

– Når solflekkene sakte blir mindre, vil vi få de store nordlysbegivenhetene, sier lederen for Nordlysobservatoriet.

Video Solstorm