Hopp til innhold

Kjempesmell på sola i natt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jorda bombardert av røntgenstråling, fortsatt usikkert om gassky treffer oss og lager kraftig nordlys.

Sola slo i natt til med den nest kraftigste soleksplosjonene som har blitt registrert i denne solsyklusen.

– Eksplosjonen er et røntgenbluss som fører til at atmosfæren blir forstyrra - på motsatt side av Jorda hadde de nok store problemer med radiokommunikasjon, og kanskje også GPS, sier solekspert Pål Brekke fra Norsk Romsenter til NRK.no.

Usikkert om gassky kommer

Utbruddet, som skjedde klokka 01.28 i natt, førte også til at en gassky bestående av protoner og elektroner ble slynget ut fra Sola.

Denne skyen bruker et par dager på å eventuelt nå Jorda, noe NASA har sagt at de ikke er sikre på at den kommer til å gjøre.

Konsekvense av en sånn type sky vil kunne være ekstra kraftig nordlys, kanskje også sør i landet. Men det er nok ikke alle som håper på at det skal skje.

– Gasskyen skaper en geomagnetisk storm. Det påvirker kompassnåler, gjør det vanskelig for oljeriggene å bore i riktig retning, kan føre til overoppheta transformatorer, og skape GPS-trøbbel, forklarer Brekke.

Solsmell

Solflekken med det klingende navnet AR1429 - godt synlig på bildet - er ansvarlig for nattas kjempesmell.

Foto: NASA

Romværvarslinga har oversikt

Røngtenblusset fra en soleksplosjon vil merkes på Jorda umiddelbart, og etterfølges av en protonskur i løpet av en times tid.

Brekke forklarer at det også kan komme et radiobluss, som noen ganger er på samme frekvens som GPS.

– Dette kan "jamme" alt, men det skjedde ikke nå.

Han sier at romværvarslinga i USA hver dag gir en oversikt over sannsynlighetene for soleksplosjoner. Dette finner de ut ved å sjekke hvor komplekse magnetfeltene på Sola er.

Halloween-solstormene er tidenes verste

Eksplosjonene på Sola klassifiseres ut fra hvor mye røntgenstråling de sender ut - nattas eksplosjon er klassifisert som X 5,4. X-smell er de aller kraftigste - ti ganger kraftigere enn M-smell, og hundre ganger kraftigere enn C-smell.

Se Spaceweathers liste over de kraftigste eksplosjonene fram til 2011 her

I august i fjor fikk vi oppleve en soleksplosjon i klassifisert som X6,9, mens den kraftigste gjennom tidene kom i 2003. Den sprengte måleinstrumentene, men ble estimert til å være X45.

X45-eksplosjonen var en av 17 kraftige eksplosjoner i løpet av bare to uker, de refereres gjerne til som Halloween-solstormene.

Vil du lære mer om soleksplosjoner? Se denne NASA-videoen: