Denne kurerer fyllesyken

Kråkebollen er proppfull av enzymer og vitaminer som er bra for deg. Her får du oppskriften på hvordan du kan tilberede lekre kråkebolle-snacks.

– Kråkeboller er virkelig en delikatesse, men nordmenn vet ikke å verdsette den, sier Roderick Sloan.

Han er opprinnelig fra Skottland, men bor i Steigen i Nordland. Der livnærer han seg på å fiske og selge kråkeboller og annen sjømat.

Det har han gjort i ti år.

– Jeg startet med dette for å bli millionær, sier Sloan før han straks legger til at det ikke har gått etter planen.

– Men hva gjør vel det? Jeg har havet som kontor, sier den blide skotten som gjerne deler sine beste mattips.

(Se oppskrifter nederst i artikkelen).

Gå på kråkebollejakt

De stikkende kråkebollene finnes langs hele Norskekysten og er i følge Sloan av svært god kvalitet.

De kan derimot være vanskelig å få tak i.

– Akkurat disse grønne kråkebollene må man lete litt etter, men de er verdt letingen.

Kommersiell fiske etter kråkeboller skjer i dag kun ved dykking, med det er også mulig å fiske kråkeboller ved lavvann ved å vade ut eller bruke en lang hov.

Kråkebolle-fisker Sloan sier han bruker mye tid på å kartlegge hvor de grønne kråkebollene finnes.

– Det er rett og slett blitt en livsstil.

Kråkeboller innmat

ROGN: Her er rogna som ligger inn i kråkebollen. Denne kan du spise rå eller varme lett.

Foto: Karoline O.A. Pettersen

150 kilo kråkeboller på en dykketur

– Jeg bruker to, tre uker på å kartlegge hvor kråkebollene ligger. De er vanskelig å finne, men når du først finner dem er det gjerne store åkrer med kråkeboller.

Sloan bruker båt for å komme langt ut på havet når han skal på kråkebolle-jakt.

– Jeg dykker i rundt tre timer. Da er fangsten gjerne på 150 kilo hvis jeg har vært heldig med plassen.

Du kan derimot finne kråkebollene helt nede i fjærsteinene.

– Men da er de litt mindre, legger Sloan til.

Fungerer bra som medisin til «dagen derpå»

Kråkebollen er ikke bare stikkete og rar, den inneholder også store mengder A-vitamin og enzymer som nøytraliserer alkohol, i følge Norges sjømatråd.

Den kan derfor være god å ha en sjelven «dagen derpå».

– Ja, kråkeboller sies å være bra for å kurere fyllesyke, sier Trude Bessesen i Norges Sjømatråd.

Hun forteller at kråkeboller ofte blir benyttet til sushi, noe som kanskje kan senke terskelen for å prøve det en dag der tømmermennene banker i hodet.

– Det er kanskje noe litt psykologisk feil med å putte en kråkebolle i munnen når du er bakfull, men det er verdt et forsøk, sier Sloan fra Steigen.

Og for dem som enda ikke har forsøkt seg på å spise kråkeboller, kan Sloan fortelle at den har en søt smak.

– Man forventer kanskje en mer salt smak, som i blåskjell, men disse kråkebollene er faktisk ganske søte.

Roderick Sloan

DYKKER: Roderick Sloan lever av å dykke etter kråkeboller og annen sjømat.

Foto: Karoline O.A. Pettersen

Tre enkle oppskrifter

Kråkebolle med nori og sitron:

1.Klipp av bunnen på kråkebollen med en saks. Ta rogna ut med en teskje og legg den til tørk.

2. Dander så rogna rå på en tynn kjeks. Kutt strimler med nori (sushi-tang) og legg på toppen.

3. Drypp over noen dråper sitron og server fersk.

Kråkebollesmør:

1. Følg samme fremgangsmetode som ovenfor.

2. Pisk så sammen en kartong fløte til dette blir smør.

3. Sil så av resten av melken som henger igjen og visp inn kråkebollerogna.

4. Til slutt presser du smøret og kråkebolleblandingen gjennom en sil. Da får du kråkebollesmør.

Kråkebolle meg eggerøre:

1. Følg samme fremgangsmetode som ovenfor.

2. Lag eggerøre som normalt.

3. Tilsett rogn og bland lett. Server!

  • Se video:
Kråkebolle

Kråkeboller er nam-nam