Hopp til innhold

Skattetaten utvikler egne datasystemer

Flere andre store samarbeidspartnere vurderer samme utvei som Skatteetaten dersom Altinn-portalen ikke får midler til å moderniseres.

Skatteetaten

I dag forteller NRK hvordan Norges kanskje viktigste offentlige nettportal, Altinn, er i ferd med å gå ut på dato. Kjernen i datasystemet er basert på programvare som ble lansert første gang tilbake i 2003. Men flere år på rad har ikke Altinn fått midler til å oppdatere kjernesystemene sine.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I dag forteller NRK hvordan Norges kanskje viktigste offentlige nettportal, Altinn, er i ferd med å gå ut på dato. Kjernen i datasystemet er basert på programvare som ble lansert første gang tilbake i 2003. Men flere år på rad har ikke Altinn fått midler til å oppdatere kjernesystemene sine.

Nå er noen av de viktigste samarbeidspartnerne også i ferd med å miste tålmodigheten med Altinn-tjenesten.

Altinn-direktør Cathrine Holten bekrefter at Skatteetaten allerede har vraket enkelte skjemasystemer.

Altinn-direktør Cat. Holten

Altinn-direktør Cathrine Holten bekrefter at Skatteetaten utvikler egne datasystemer.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– De har begynt å utvikle egne skjemaløsninger som møter brukerne, men Altinn blir fortsatt motoren i bunn, sier Holten til NRK.

Etter det NRK får opplyst betyr utvikling av egne såkalte skjemaløsninger til forenklet innlevering av selvangivelsen en kostnad på over 25 millioner kroner.

Alternativt kunne Skatteetaten satset på Altinns nye plattform Tjenester 3.0, men valgte utvikling av et eget system.

– Skatteetatens mål med moderniseringen av sine systemer er å videreutvikle sine digitale verdikjeder på skatteområdet. Dette innebærer ikke å bygge opp konkurrerende skjemaløsninger, men er tiltak for å avlaste Altinn-plattformen fra skattespesifikk funksjonalitet, skriver kommunikasjonsrådgiver Helen Rist i Skatteetaten.

Og Skatteetaten er uenig i at de har valgt bort Altinn.

– Skatteetaten kjenner seg ikke igjen i påstandene om en sammenheng mellom teknologisk foreldelse av TUL, manglende bevilgninger til Altinn og Skatteetatens modernisering av kjernesystemene for skatte- og avgiftsforvaltningen i Norge. Skatteetaten, som den største tjenesteeier i Altinn, har siden etableringen i 2004 vært en pådriver for at portalen skal bli et velfungerende digitalt knutepunkt mellom offentlig og privat sektor.

– Bekymret for fremtiden til Altinn

I et kontorfellesskap i Oslo sitter kommunikasjonssjef Otto Scharff i Patentstyret og ser på hjemmesiden til sin egen etat. Her ble nettsiden for få uker siden oppgradert med moderne design og et mobilvennlig grensesnitt.

Problemet er at brukerne av patenstyret.no blir sendt videre til Altinn så fort man skal søke om patent eller registrere et varemerke. Og der er altså systemene alt annet enn moderne.

– Vi har brukt Altinn lenge, og vi får tilbakemelding på at brukervennligheten skulle vært bedre. 90 prosent av vår trafikk går via Altinn, og det er viktig at tjenesten er sikker. Det er bekymringsfullt dersom det stemmer at de ikke får midler til modernisering. Dette kan ramme bruken av våre tjenester ved at færre velger å registrere varemerker og patenter fordi systemene er gamle.

Otto Scharff i Patentstyret

Otto Scharff er bekymret for situasjonen til Altinn. 90 prosent av all trafikk hos Patentstyret går via Altinn

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Patentstyret har så langt ikke vurdert å vrake Altinn, men det kan endre seg dersom den ikke blir videreutviklet og oppgradert.

Hvis ikke det skjer blir det vanskeligere for oss å bygge og lansere nye digitale tjenester via Altinn, sier Otto Scharff.

Lars Jacob Hiim, statssekretær

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) erkjenner at Altinn trenger oppgradering, men at man prioriterte andre systemer i 2017-budsjettet.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

NRK vet at Brønnøysundregistrene har bedt regjeringen om 230 millioner kroner i midler til modernisering av Altinn-plattformen for 2017 og 2018. Regjeringen bevilget i stedet 172 millioner kroner til et nytt registersystem for Brønnøysundregistrene.

– Det var også Brønnøysundregistrenes egen prioritering, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H).

Regjeringen jobber nå med å utvikle en egen Altinn-strategi, men kan ikke love penger før i statsbudsjettet for 2018.