Hopp til innhold

IKT-ekspert slår alarm: – Norges viktigste offentlige nettportal er gått ut på dato

Hvert år bruker flere millioner nordmenn og en halv million bedrifter nettportalen Altinn. Men Brønnøysundregistrene har ikke fått penger til modernisere nett-tjenesten på flere år. – Det kan gå på sikkerheten løs, advarer fagsjef.

Abelia-sjef om Altinn

– Mange har gjort seg avhengige av å bruke Altinn, og vi kan ikke la denne motoren i norsk digitalisering dø, sier fagsjef Kjetil Brun i Abelia.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Nå går jeg inn på et skjema i Altinn. Det ser ikke veldig 2016-aktig ut, og i alle fall ikke via mobil.

Altinn-direktør Cathrine Holten viser fram hva som skjer dersom man prøver å åpne altinn.no via en mobiltelefon.

– Du ser at ingenting er såkalt responsivt. Det ser veldig umoderne ut. Det fins kun en Altinn-app der du kan sjekke innboksen din, ellers er ingenting tilpasset annet en PC og Mac, forklarer hun.

Altinn-direktør Cat. Holten

IKKE AKKURAT MODERNE: – Systemet ser gammelt og foreldet ut. Det er ikke tilpasset mobil. På sikt kan det ramme sikkerheten og øke risikoen for feil, sier Altinn-sjef Cathrine Holten.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Kan ramme sikkerheten

Men at Altinn ikke er mobilvennlig er egentlig ikke det største problemet. Det som er kanskje Norges viktigste offentlige nettportal, med flere millioner brukere hvert år, har programvare som er gått fullstendig ut på dato. Kjernen i systemet er Microsoft Infopath, et system som først ble lansert helt tilbake i 2003.

Les også: NHO krever Altinn-forbedringer

– Vi har dessverre gått flere år nå med etterslep på vedlikehold av systemene våre, sier Holten.

Fra 2020 og utover er Altinn-direktøren bekymret for at viktig programvare ikke lenger vil få support. Og det tar flere år å utvikle nye systemløsninger og overføre data.

- Kommer det ikke midler kan dette bli farlig med tanke på sikkerheten i Altinn etter hvert.

Cathrine Holten, avdelingsdirektør Altinn
Altinn-direktør Cat. Holten

Altinn-direktør Cathrine Holten forsikrer at Altinn er en trygg tjeneste i dag, men det kan endre seg.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Vi har bedt om penger til å fornye oss, og bidra i regjeringens digitaliseringsstrategi, men uten at vi har nådd opp i prioriteringene i statsbudsjettene.

Trekkes fram som motor i stortingsmelding

Denne måneden behandler Stortinget den såkalte Digital Agenda, regjeringens digitaliseringsstrategi for fremtiden. Her trekkes Altinn fram som en av motorene i arbeidet med å digitalisere landet.

Fagsjef Abelia, Kjetil Brun

Fagsjef Abelia, Kjetil Brun, ber regjeringen bevilge penger til å modernisere Altinn-plattformen.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Interesseorganisasjonen Abelia, som er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, reagerer kraftig på at regjeringen ikke samtidig har bevilget penger til å modernisere nettportalen.

– Mange har gjort seg avhengige av å bruke Altinn, og vi kan ikke la denne motoren i norsk digitalisering dø, sier fagsjef Kjetil Brun i Abelia.

Får ikke mer penger i 2017

NRK vet at Brønnøysundregistrene har bedt regjeringen om 230 millioner kroner i midler til modernisering av plattformen for 2017 og 2018. Men pengene kom altså ikke.

– Altinn er sentral i digitaliseringen av Norge. Denne satsingen kan derimot ikke være slik at det bygges opp felleskomponenter til et nivå hvor mange er avhengig av tjenesten, for så å holde seg for ørene når behovet for vedlikehold melder seg, sier Brun.

Prioriterte nytt registersystem

Lars Jacob Hiim, statssekretær

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) kan ikke love penger til Altinn før 2018-budsjettet.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som er ansvarlig for finansieringen av Altinn. De bevilget i år 172 millioner kroner til utviklingen av et nytt registersystem for Brønnøysundregistrene (BRsys), men ingenting av dette tilfaller Altinn.

– Vi ser at det er behov for oppdatering av portalen, men det er mange datasystemer som har behov for modernisering. Vi prioriterte i år penger til et nytt registersystem. Det var også Brønnøysundregistrenes egen prioritering, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H). .