Hopp til innhold

Skal undersøke kreftfare

88 prosent av norske ti-åringer har mobil. Nå skal Kreftregisteret undersøke om bruken gir økt risiko for hjernesvulst.

 

Barn med mobiltelefoner

'ALLE HAR': 88 prosent av norske ti-åringer har mobil.

Foto: Keilen, Berit / Berit Keilen, Scanpix

Det skriver Bergens Tidende.

Statens strålevern forbereder en spørreundersøkelse i samarbeid med kreftforskere i Danmark, Sverige og Sveits, og resultatet skal foreligge i 2009.

Forskerne ser på mobilbruken blant 500 personer med hjernesvulst i aldersgruppen 9-19 år.

 

"Alle har mobil"

Det er første gang internasjonalt at en studie av mobilstråling og kreft tar for seg barn og unge. Alle tidligere studier er gjort på voksne, og den nye studien er høyst aktuell på bakgrunn av nye tall som viser en eksplosiv utbredelse av mobiltelefoner i de yngre årsklassene, skriver avisen.

En ny undersøkelse fra Telenor viser at økningen er spesielt stor i gruppen 10-11 år, der 88 prosent av barna nå har mobil.

- Barnehjernen mer utsatt

- Vi vet med sikkerhet at barnehjernen er mer utsatt for radioaktiv stråling. Barns hjerne er i vekst, og celler som deler seg raskt er også mer følsomme for påvirkning, sier nevrolog Bjørn Bjurulf ved Ullevål universitetssykehus til Bergens Tidende.

Overdreven bruk

Tidligere har britiske eksperter bedt barn om å skru av mobilen på grunn av faren for stråleskader. I en to år gammel rapport fra Health Protection Agency rådes både barn og voksne til å begrense bruken av mobiltelefonen. Både barn og voksne er i ferd med å miste kontrollen over sin mobiltelefonbruk, slås det fast i rapporten

Barn rådes til kun å benytte mobiltelefonen for tvingende nødvendige samtaler.