Hopp til innhold

Sier ja til gassutbygging

Stortingets energi- og miljøkomite vedtok torsdag å bygge ut Aasta Hansteen, to uker etter at komiteen utsatte saken fordi den var for dårlig belyst.

Plattform på Aasta Hansteen-feltet

Den nye Spar-plattformen på Aasta Hansteen-feltet vil være den første på den norske kontinentalsokkelen. Rådhuset i Oslo blir ganske stusslig i forhold.

Foto: Aker Solutions

– Vi stilte flere spørsmål blant annet om lønnsomheten ved prosjektet. Nå opplever vi at olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har kommet med disse forsikringene, sier KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad i komiteen til NTB.

Men Bellona, som la fram dokumentasjon som førte til at behandlingen ble utsatt 16. mai, er like lite overbevist nå som da. Bellonas leder for klima og energiarbeid, Janne Stene, spør om komiteen hadde noe reelt valg:

– Hvis energi- og miljøkomiteen hadde sagt nei til prosjektet, ville det påføre staten omkring 1 milliard kroner i tap som følge av kontrakter Statoil allerede har inngått etter å ha fått grønt lys fra Olje- og energidepartementet. På den måten har departementet kuttet i komiteens handlingsrom, og man kan spørre om de har hatt noe valg, sier Stene i en pressemelding fra Bellona.

Aasta Hansteen til Aukra

Aasta Hansteen ligger nord i Norskehavet, 300 kilometer vest for Bodø.

Foto: illustrasjon / NRK

I tillegg til usikkerhet om fremtidig gasspris, er også skjerpelsene i petroleumsskatten trukket fram som et usikkerhetsmoment for prosjektets lønnsomhet. Stortingsdebatten finner sted 17. juni.

Positive ringvirkninger

Saksordfører i denne saken Tor Arne Strøm (Ap) mener det vil ha positive ringvirkninger.

– Utbyggingen vil bety veldig mye for både Helgeland, Nordland og hele landsdelen. Det er en stor utbygging som skal settes i gang, og etter min oppfatning vil det få store og positive ringvirkninger.

Han sier videre at det ikke var vanskelig å komme frem til avgjørelsen.

– Jeg synes vi kom fram til en god løsning. Nå er innstillingen avgitt, debatten går og det siste håndverket på denne saken blir lagt på Stortinget 7. juni.

Beslutninga ble tatt i en enstemmig komité og Strøm sier at det ikke vil bli forandringer i Stortinget.

– Vi har flertallsregjering, så saken er ferdigtygget og vel så det.

– Når det gjelder funksjonene har komiteen spesielt påpekt at driftsorganisasjonen vil bli lagt til Harstad, helikopterbasen legges til Brønnøysund og forsyningsbasen vil bli lokalisert i Sandnessjøen.

Han mener også at utbyggingen vil være med på å bidra til å styrke det petroliumsretta næringslivet blant annet på Helgelandskysten.

– Det står også i innstillingen i fra komiteen, avslutter han.