– Den lovnaden kan dere tørke dere i ræva med

Etter å ha fått beskjed om at barnehagen til barna hans legges ned, sendte nordlendingen Kenneth Røstgaard et illsint brev til lokalpolitikerne. – Jeg beklager til KrF for ufin språkbruk.

Kenneth Røstgaard

Kenneth Røstgaard forfattet et illsint brev til politikerne i Bodø etter beskjeden om at de måtte finne en ny barnehage. Innstranda Barnehage er vedtatt nedlagt av politikerne. – Skuffet blir et for dårlig ord. Jeg føler avmakt.

Foto: Privat/Torbjørn Brovold / NRK

Tidligere denne måneden ble det klart at det borgerlige flertallet i Bodø kommune kutter i barnehagen.

Dette til tross for at Høyre og Fremskrittspartiet for to år siden presenterte en skriftlig garanti til bodøvelgerne hvor de garanterte ikke å kutte i barnehagesektoren de neste fire årene.

(..) I 3 satans år har dere holdt helvete med oss foreldre, hver høst med trusler om nedleggelse. Og vi, dum som vi er, har gått til kamp mot dere i troen på at dere faktisk skal holde valgløftene dere ga om at Bodø skal være best på oppvekst, lovnaden som gjorde at vi stemte på dere i utgangspunktet! Så inn i helvete ført bak lyset har jeg sjelden følt meg. Den lovnaden kan dere tørke dere i ræva med!

Kenneth Røstgaard i brevet til politikerne i Bodø

Gjennom å fjerne den såkalte Bodø-garantien, som har gitt utvidet rett til barnehageplass utover det kommunen er pålagt, sparer kommunen flere millioner på et stramt budsjett.

– Skuffet blir et for dårlig ord. Jeg føler avmakt. Hele veien har vi fått lovnader fra spesielt fra Høyre, som gikk til valg på best oppvekst for barna. Det var også grunnen til at vi stemte som vi gjorde i forrige kommunevalg, sier en frustrert Kenneth Røstgaard til NRK.no.

Etter at han fikk beskjed om at Innstranda Barnehage, der de to barna hans i dag går, skal legges ned - forfattet Røstgaard et illsint brev til samtlige i kommunestyret.

Brevet i sin helhet kan du lese i slutten av artikkelen.

Forventer ikke svar

– Motivasjonen min var å la de få vite at de har dummet seg ut. Jeg brukte omtrent 10 minutter på brevet. Det som tok lengst tid var å skrive inn alle e-postadressene. Jeg er ikke så veldig datakyndig, og måtte føre dem inn manuelt, forklarer forfatteren selv.

Totalt er det snakk om i underkant av 100 mottakere av brevet. Og selv om både ordfører Ole Hjartøy fra Høyre og flere andre sentrale politikere står i mottaksfeltet, har Røstgaard liten tro på respons.

– Det går vel rett i søppelkassen tenker jeg. Jeg forventer ingen svar, men vil bare at de skal få vite hva vi foreldre synes om nedleggelsen.

Kenneth Røstgaard viser til at foreldregruppa de tre siste årene har jobbet aktivt for å unngå nedleggelse av barnehagen.

– Siste primalskrik

Bystyret i Bodø behandler budsjettet

Tidligere denne måneden behandlet bystyret i Bodø budsjettet. Her ved ordfører Ole Hjartøy og varaordfører Tom Cato Karlsen.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Etter at familien kjøpte hus og bosatte seg i området i 2011 har de sammen med foreldregruppa drevet lobbyvirksomhet for å påvirke politikerne. Blant annet har foreldrene samlet inn 3000 underskrifter til støtte for barnehagen.

– Det har gått bra til nå, men vi har hele tiden følt at det bare var et spørsmål om tid før det ble alvor. Like før det endelige vedtaket fikk vi også inntrykk fra ordføreren om at underskriftskampanjen får gjorde inntrykk på ham.

Onsdag kom imidlertid brevet i postkassen der familien ble bedt om å søke omplassering for de to barna på 2 og 4 år.

– Det er jo forferdelig for ungene. Nå er fremtida veldig uviss, og vi vet ikke hvor vi eventuelt får barnehagepass. Mailen ble skrevet i ren forbannelse etter brevet vi mottok i går. Det er som et slags siste primalskrik.

– Det er jo relativt frisk språkbruk, hvordan tror du politikerne reagerer?

– Sannsynligvis blir det vel møtt med et skuldertrekk. Jeg vet ikke hvor mange slike brev de får, men forhåpentligvis provoserer det frem et svar. I det minste håper jeg de diskuterer det, sier Røstgaard.

– I tillegg har jeg jo lagt inn en liten beklagelse til Kristelig Folkeparti for språkbruken, slik at de ser at det er en viss galgenhumor inne i bildet, legger han til.

– Hadde aldri skrevet under på garantien nå

Gruppeleder for Høyre i Bodø, Grethe Fjærvoll, er blant dem som både har mottatt og lest brevet fra den frustrerte faren.

Grethe Fjærvoll (Høyre) bystyrerepresentant i Bodø

– Vi politikere er mennesker, vi også, så jeg kjenner på den, sier Høyres gruppeleder Grethe Fjærvoll.

Foto: Høyre

Trud Berg, fylkesråd for utdanning i Nordland

Trud Berg i Arbeiderpartiet skjønner frustrasjonen, men vil ikke kommentere brevet ytterligere.

Foto: Pressefoto
– Jeg tar det helt klart innover meg. Vi politikere er mennesker, vi også, så jeg kjenner på den. Samtidig må man også være bevisst på den rollen vi er satt til å bekle, nemlig å holde kontroll på økonomien, sier hun.

Fjærvoll viser til at de i høst har måttet gjøre smertefulle kutt, fordi økonomien var mye mer utsatt enn de først var klar over.

– Hadde vi visst at det sto så dårlig til, hadde vi aldri skrevet under på garantien, forteller gruppelederen, og viser til den skriftlige garantien fra Høyre og Fremskrittspartien til velgerne for to år siden.

– Angrer du på den garantien i dag?

– I enhver jobb vil man få ny kunnskap etter hvert. Min lærdom her er at de økonomiske utfordringene i kommunen som vi arvet var større enn det vi så for oss.

Hun påpeker samtidig at de har unngått å kutte i bemanningen på barnehagesiden.

– Nettopp her ønsket rådmannen å kutte, men vi klarte å unngå det. Dermed sørget posisjonen for å opprettholde dagens bemanningsnorm på 6.5.

Prøver å besvare alle tilbakemeldinger

Grethe Fjærvoll sier at hun har forståelse for at foreldrene til barna i Innstranda Barnehage føler seg urettferdig behandlet, men understreker at de vil få tilbud i andre barnehage.

– I brevet skriver han at han føler avmakt mot politikerne, hva synes du om det?

– Det at vi gjør generelle kutt vil bestandig føre til at noen er misfornøyd. Men hadde vi ikke gjort disse kuttene, ville folk blitt enda mer misfornøyd. Da kunne konsekvensen blitt at vi havnet på Robek-lista.

– I tillegg er det viktig å legge til at vi er en posisjon som har gjort disse vedtakene i lag. Det er ikke bare Høyre, men fire andre partier i tillegg.

Det er ikke flere formelle møter i bystyret før jul, men Fjærvoll er likevel sikker på at brevet fra Røstgaard vil bli diskutert i partigruppene.

– Dessuten har jeg prøvd å besvare de fleste henvendelsene jeg får på mail. Hvorvidt jeg rekker å besvare alle før juleferien vet jeg ikke, men jeg har i alle fall lest brevet, avslutter hun.

I opposisjonen er Trud Berg i Arbeiderpartiet litt mer ordknapp.

– Jeg har full forståelse for at han her frustrert, men vi har ikke noe mer å si til brevet, er svaret fra henne.

Her er brevet til politikerne i sin helhet:

Til den som måtte føle seg truffet;
(Dere andre kan se bort fra denne mail. Beklager til KRF for ufint språkbruk)

Ja da var det takk og farvel til Innstranda Barnehage!

Etter lovnad den 12 desember om at dere skulle se på saken(mulig sammenslåing med Mørkvedlia bhg)har dere nå endelig fått svinga de skarpe hjernene deres til å sende varsel om nedleggelse. Takk så jævlig mye for det håpet!

I 3 satans år har dere holdt helvete med oss foreldre, hver høst med trusler om nedleggelse. Og vi, dum som vi er, har gått til kamp mot dere i troen på at dere faktisk skal holde valgløftene dere ga om at Bodø skal være best på oppvekst, lovnaden som gjorde at vi stemte på dere i utgangspunktet! Så inn i helvete ført bak lyset har jeg sjelden følt meg. Den lovnaden kan dere tørke dere i ræva med!

Håper dere i ettertid ser hvor mange sjangser dere har hatt til å rette opp i alle feiltrinnene deres.

Lykke til med å finne nye jobber når deres periode går ut, det blir nok ikke enkelt.

Useriøs styre av kommune og administrasjon fortjener useriøse tilbakemeldinger!