– Denne kampen blir virkelig spesiell

Når Bodø/Glimt møter Odd på Aspmyra i kveld, står de historiske poengene i kø. – Det er et virkelig fotballhistorisk sus over dette oppgjøret, sier Arne Scheie om cupkampen du kan se direkte på NRK.no.

Harald Berg, Odd, Bodø/Glimt

Bodø/Glimt vant cupfinalen i 1975, 12 år etter at de fikk være med for første gang. Her blir Glimt-kapteinen Harald Berg båret på gullstol av supporterne. I dag venter Odd på andre banehalvdel på Aspmyra i 4. runde i cupen.

Foto: Trond Reidar Teigen/Paul Owesen / NTB/Scanpix/NRK

I 2013 er det 50 år siden lag fra Nord-Norge fikk anledning til å møte lag fra Sør-Norge i cupen.

Arne Scheie

Arne Scheie gleder seg til oppgjøret mellom Glimt og Odd.

Foto: Maria Laila Lindberg / NRK

Først ute var nettopp Bodø/Glimt som ble hele Norges kjæledegger da de i 1963 som det første laget fra nord viste en hel nasjon at det fantes gode fotballspillere også nord for grensa til Trøndelag.

– Det ingen tvil om at det betydde mye for norsk fotball da nordlendingene fikk være med. Og Glimt har siden den gang fått en helt spesiell posisjon for mange, sier Arne Scheie.

Scheie var selv på kampen

For det er ingen tvil om at Glimt tok godt vare på muligheten de endelig hadde fått, selv om alle kampene måtte spilles på bortebane fordi man ikke hadde gressbane i Bodø.

Gultrøyene spilte seg fram til kvartfinale på Bislett stadion mot Frigg. Et fullsatt stadion lot seg begeistre av gultrøyene som anført av unggutten Harald «Dutte» Berg noe ufortjent tapte 1-0.

– Det overrasker vel ingen at jeg var på Bislett og så den kampen. Bodø/Glimt er et lag jeg har fulgt relativt nært siden den gang. Og jeg har et godt forhold til de som spilte på det laget. Bodø/Glimt kom ut av startblokkene på et fantastisk vis. Vi må huske at de slo Rosenborg 4-2 på Lerkendal på vei til kvartfinalen, sier Scheie.

(artikkelen fortsetter under)

Rosenborg - Bodø/Glimt i 1963

På veien til kvartfinalen i 1963 ble både Nidelv (topplag fra Trondheim i 1963) og Rosenborg banket med 4-2. Bildet er fra Lerkendal.

Foto: NRK

– Fotballhistorisk sus

At det er nettopp Odd som står på andre banehalvdel på Aspmyra i kveld gjør ikke kampen mindre spesiell.

Odd er selve aristokraten i den norske cuphistorien. Laget spilte den første finalen mot Grane i 1902, men tapte 2-0. Totalt har Odd vunnet 12 kongepokaler, men bare en av dem etter at Glimt fikk bli med i 1963. Glimt på sin side har ni nordnorske cupmesterskap, i tillegg til to cupgull etter 1963.

– Jeg er veldig spent på kveldens kamp. Det er det første laget fra Nord-Norge som vant cupen mot det laget som spilte den første cupfinalen for 111 år siden, sier Scheie.

Jacob Klette, Glimt-veteran

Her viser Jacob Klette frem kongepokalen fra 1975.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Det er et virkelig fotballhistorisk sus over dette oppgjøret, fortsetter han.

Ubeskrivelig glede

Det skulle ta tolv år før Bodø/Glimt kom seg helt til cupfinalen på Ullevaal. NM-finalen i 1975 satte en hel landsdel på hodet.

Seieren mot Vard i cupfinalen utløste en ubeskrivelig glede.

For Glimt-veteran Jacob Klette var det å vinne finalen i 1975 starten på noe helt spesielt.

– Det var helt fantastisk. Vi var i en sånn medgangsbølge, og følte vi hadde hele Nord-Norge og halve Sør-Norge med oss, forteller han.

Han forteller at 70-tallet var en helt spesiell tid å være Glimt-spiller på.

– Vi svevde på en bølge. Vi var ikke fotballspillere, men nærmere han som var lenger opp. Og så var det sånn at jo flere som kom og så på oss, jo bedre spilte vi, sier Klette.

(artikkelen fortsetter under)

Bodø/Glimt mot Vard i cupfinalen 1975.
Glimt vinner 2 - 0.
OBS: LIGGER UTE I NRK NORDLAND FYLKESLEKSIKON!

Se høydepunkter fra cupfinalen i 1975 her.

Vil nyte stunden

Helt som på 70-tallet er det ikke på Aspmyra i dag. Klubben har vært flere år i 1. divisjon, men i år har man igjen tro på opprykk i Bodø.

Glimt har vunnet samtlige hjemmekamper i år, og vil gjerne fortsette med det.

– Vi må slippe oss løs, spille vårt spill og nyte stunden, sier Glimt-trener Jan Halvor Halvorsen til Avisa Nordland før kampen mot Odd i kveld.

Men han advarer mot at Glimt tror det blir enkelt, til tross for den forrykende formen hjemme på Aspmyra og det faktum at Odd sliter i eliteserien.

– Tabellen i eliteserien lyver. Odd er bedre enn tabellen tilsier. De har et godt lag med mange gode spillere. En fin blanding av unge, meget dyktige spillere. De har også noen rutinerte som viser vei, påpeker han.

– Vi skal kunne ta Bodø/Glimt

Også Odd-trener Dag-Eilev Fagermo kommer med en advarsel.

– Vi har såpass sterke kvaliteter i laget at vi skal kunne ta dem. Bodø/Glimt bør ikke være noe bedre enn Sandefjord, som vi var bedre enn da vi møtte dem i forrige cuprunde, sier han til NRK.no.

Fagermo ser på kveldens kamp som svært viktig.

– Det er alle cupkamper. For det første har cupen sterke tradisjoner i klubben. For det andre er mange tippeligalag slått ut allerede, så vi har en god sjanse til å være med hele veien hvis vi vinner i dag, sier han og fortsetter:

– Vi gjør alt vi kan for å vinne. Det er også god økonomi i cupen. Målet vårt er å være med fram til cupfinalen, så kampen er veldig viktig.