Hopp til innhold

Satser på kvernstein

1000 år gammel industri avdekkes i Saltdal.

Kvernstein i Saltdal

GAMMELMÅTEN: Ungdommer fra Rognan ungdomsskole er deltar i prosjektet «Millstone».

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

I området rundt Setså og Saksenvik går nå arkeologer og geologer inn for fullt for å avdekke det som viser seg å være mer enn 1000 år gammel industri.

Geolog og leder av prosjektet Millstone, Gurli Meyer, er veldig fornøyd med å få jobbe med disse bruddene i Saltdal.

- Utover jernutvinning og klebersteinsproduksjon, så har kvernstein vært en industri. Det er ingen tvil om at dette er et viktig industrilandskap.
Og steinbruddene som vi ser dem i dag er en fullstendig urørt kilde til informasjon om samfunnsutvikling, om sosiale strukturer, om steinhoggerteknikk, sier geologen.

- Vi søker svar på flere spørsmål; hvor kom de fra? Var de bønder eller profesjonelle? Var det kirken eller kloster, eller var det vanlige folk?, sier Gurli Meyer.

Geolog Gyrli Meyer undersøker kvernstein

UNDERSØKER KVERNSTEIN: Geolog Gurli Meyer gransker kvernsteinen nøye.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Millstone

De har til nå avdekket rundt 100 steinbrudd i området. Prosjektet ”Millstone” er et tverrfaglig samarbeid mellom arkeologer og geologer fra Norge, men også fra resten av Europa.

Det jobber med kvernstein og målet er blant annet å knytte sammen historien om kvernsteinslandskapet i Norge.

Prosjektet startet april 2009 går over 3 år.

Torbjørn Løland i Millstone mener man har noe å være stolt over i Saltdal.

- Kvernsteinshistoren er virkelig noe å være stolt av her. Man får en identitet til plassen sin og det gjør kanskje at man blir værende. Det er jo veldig ønskelig at de ungdommene som jeg har stiftet bekjentskap med i dag blir her når de blir voksne, sier Løland.

Funn av kvernstein

KVERNSTEINSBRUDD: Slik ser funnene som er gjort av kvernstein ut.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Kvernsteinsentusiast

Bergenseren Helge Titland har brukt det meste av sommerferien de siste 10 årene på å gå i områdene rundt Setså og Saksenvik.

Han har registrert de fleste av kvernsteinbruddene. Han har vært med ute i felten og har vært til stor hjelp for fagfolkene.

Geologene ser nærmerere på kvernsteinsbruddet

STUDERER: Geolog Gurli Meyer (t.v) og kvernsteinsentusiast Helge Titland studerer kvernsteinsområdene rundt Setså og Saksenvik.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Klasse 8A fra Rognan ungdomsskole fikk prøve seg på kvernsteinshogging, og fikk også sett nærmere på det store steinbruddet som nå er avdekket i Saksenvik.

- Før i tiden var det mye vanskeligere å få tak i ting. det var jo ikke bare å dra på Rema for å handle. Da måtte man lage mel selv, og så måtte man bake brød av melet, og man måtte lage møllesteinen selv, sier Andreas Tjølve i klasse 8 A.

- Tror dere det var tungt?

- Ja, det var nok det, sier klassekamerat Edel Marie Dahl.

Se video:

Video nsps_upload_2009_6_17_11_9_9_1335.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Skjult i mange år

Det nesten 40 meter lange steinbruddet har lagt skjult i hundrevis av år, og nå har arkeologer og geologer fattet interesse for området rundt Setså og Saksenvik.

Nå er nærmere 100 steinbrudd er registrert.

Det er en veldig fin plass for å studere akkurat hvordan de har holdt på, hvordan de har hogget. Det er det rene godteriet for oss å komme til en slik plass, sier geolog Gurli Meyer.