Hopp til innhold

Russisk ved tar over mens Norge gror igjen

En iskald vinter har satt fyr på vedsalget i landet, men det hjelper lite for norske skogdrivere. I et land fullt av ved, sliter de med å konkurrere mot billig, russisk ved. – Her gror jo skogene igjen mens det importeres store mengder ved.

Marianne Jørgensen på Plantasjen

Marianne Jørgensen får knapt tatt imot sekkene med ved fra utlandet, før kunder bærer de med seg hjem. Sekkene som hun venter på lørdag kommer fra Sverige.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

– I år har jeg solgt like mye ved på én uke, som jeg gjorde på fem måneder i fjor.

Det sier butikkleder Marianne Jørgensen ved Plantasjen i Bodø. Årets vinter har bidratt til at salget av ved har skutt i været. For å dekke inn for behovet er hun en av flere som selger ved importert fra utlandet.

– I morgen får vi en forsendelse med 1600 sekker. Vi fikk 60 paller med ved for kun fem dager siden, og nå er vi utsolgt.

– Det høres veldig mye ut?

– Det er mye. Det er rundt 1320 sekker med ved!

Importerer fra utlandet

Men så mange vedsekker har ikke Nordland sjans til å produsere slik det er i dag. Prisene gjør det vanskelig for norsk skogindustri å konkurrere, dermed er det Russland og Øst-Europa som nå leverer mye av veden til frosne nordmenn.

– Vi får veden vår fra Russland, Estland, Latvia og Sverige. Veden jeg får på lørdag kommer fra Sverige. Den er tørr og god, og jeg ser ikke noe galt i det.

En som reagerer på utviklingen er Trond Bjørkås i Norsk Bondelag. Han forklarer at de utenlandske aktørene presser de lokale ut av markedet på økonomisk grunnlag.

Skogen i Norge vokser som aldri før, og volumet av skog er tredoblet de siste 90 årene. 37 % av Norges landareal er dekket av skog, men likevel importeres årlig tonnevis av ved fra utlandet.

– De lokale klarer ikke konkurrere med prisen til importveden, og det er beklagelig. Nordland holder jo på å gro igjen, siden vedindustrien ikke er lønnsom nok, sier Trond Bjørkås.

Konkurrerer med strømregningen

Magne Pedersen er daglig leder i Salten skogservice, og sier det hadde vært vanskelig å være selvforsynt med ved i Nordland.

Magne Pedersen, Salten skogservice

Magne Pedersen, Salten skogservice.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Det er teknisk sett fullt mulig, men det er et økonomisk problem. Vi kan ikke forutse hvor kald vinteren blir, og har ikke råd til å betale lagerplass i seks måneder om folk lar være å kjøpe.

Pedersen sier at det det ikke er import fra utlandet som er den største grunnen til at norsk ved ikke er ordentlig lønnsomt.

– Den viktigste konkurrenten er den billige strømmen vi har i Nordland. Dermed får vi ikke den prisen vi gjerne skulle hatt.

– Er det et paradoks at vi må importere ved mens skogen gror igjen?

– Det er vel et like stort paradoks at vi importerer fisk fra Kina, ler Pedersen.