Hopp til innhold

Rektor siktet for å ha bestilt overgrep mot barn

En rektor ved en grunnskole i Nordland er siktet for å ha kjøpt overgrepsbilder og for å ha bestilt overgrep av barn over internett. Mannen erkjenner deler av siktelsen.

Politiadvokat, Marit Olsen Heggstad, Nordland politidistrikt

Politiet har siktet en rektor ved en grunnskole i Nordland. Mannen har sittet i varetekt siden slutten av juni. Politiadvokat Marit Olsen Heggstad sier at politiet nå har utvidet siktelsen siden mannen ble varetektsfengslet.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Rektoren fra Nordland ble først siktet for å ha skaffet seg seksualiserte bilder av barn, noe mannen har erkjent.

Siktelsen ble i dag utvidet, da politiet mener etterforskningen viser at mannen også aktivt skal ha bestilt overgrep av barn over internett.

– Siktelsen omfatter medvirkning til overgrep mot barn og kjøp av seksuelle tjenester fra barn, sier politiadvokat Marit Olsen Heggstad ved Nordland politidistrikt til NRK.

Denne utvidede delen av siktelsen nekter mannen for, mens han erkjenner å ha betalt og mottatt rundt femti bilder som viser overgrepsbilder av barn.

– Politiet sitter på et stort databeslag og det er for tidlig å si noe om omfanget. Vi er ikke ferdig med gjennomgangen av dette beslaget.

Det var Avisa Nordland som først meldte om saken.

Ute av varetekt

Politiet mener dette har pågått før og tidlig i 2016. De kan per nå ikke tidfeste nøyaktig når lovbruddene har skjedd.

Heggstad sier det så langt i etterforskningen ikke er noe som tyder på at noen av overgrepene skal ha skjedd lokalt.

Mannen ble pågrepet i slutten av juni. Han har sittet i varetekt siden, men ble i dag løslatt da politiet ikke ønsket å begjære ny fengsling.

– Han har sittet i varetekt i tre uker. Forspillelsesfaren er etter vårt syn redusert, derfor har vi ikke begjært videre fengsling.

Erkjenner deler av siktelsen

Politiadvokaten opplyser at politiet har brukt store ressurser på å etterforske saken. Blant annet har det vært gjennomført en rekke avhør og gjennomgang av beslag.

Tor Haug er siktedes forsvarer. Han sier til NRK rektoren erkjente straffeskyld for å ha kjøpt og mottatt overgrepsbilder da han ble pågrepet i juni.

– Helt siden han ble pågrepet har han erkjent straffskyld for deler av siktelsen, sier Haug til NRK.

Samtidig nekter grunnskolerektoren for å ha bestilt overgrep.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter den skjerpede siktelsen. Han mener det ikke er ført bevist for at han har bestilt overgrep over internett, sier Haug.

Mannens forsvarer sier rektorens jobbsituasjon er uavklart.

– Han er ikke offisielt suspendert, sier Haug, som understreker at det så langt ikke er noen mistanke om at lokale barn skal være innblandet.

Nordland politidistrikt, Bodø politistasjon

Nordland politidistrikt har tatt ut en utvidet siktelse mot rektoren, som nå omfatter bilder som viser overgrep mot barn.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK