Hopp til innhold

Rekordstor sjømateksport: – Norsk sjømat er viktig

Eksportverdien av norsk sjømat var på 175,4 milliarder kroner i fjor, en økning på 2 prosent fra året før.

Mens en rekke land ute i verden elsker norsk sjømat, spiser nordmenn stadig mindre fisk og skalldyr viser en undersøkelse.

Det ønsker administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer å gjøre noe med.

– Det må vi gjøre ved å fortsette å vise både den gode, enkle hverdagsmaten og også festmaten. Som sushi, sashimi og poke bowl, som er typisk hurtigmattrender som er globale, men som også fungerer veldig godt i Norge.

Norsk sjømat er viktig for at verden skal kunne spise mer bærekraftig mat.

Det sier fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss.

– Til tross for at vi har hatt en nedgang i volum på flere arter, ser vi likevel en økt prisvekst. Det har bidratt positivt og økt eksportinntektene våre. Det handler om den fantastiske jobben som gjøres rundt omkring på kysten og i næringa.

2024 ble nok et rekordår, og ministeren håper næringen kan fortsette å vokse i 2025.

Torsk til tørk på Røst.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK