Hopp til innhold

Reiser for over 1,5 million kroner i løpet av sesongen

Det er store forskjeller i eliteserieklubbenes reisebudsjett. Lørdag måtte Bodø/Glimt chartre fly for å spille bortekamp i Molde. I Glimt-leieren tror de det kan skape et konkurransefortrinn for lagene på Østlandet.

Bodø/Glimt-spillerne går ombord på flyet

Her går Bodø/Glimt-spillerne om bord i det chartrede flyet til Molde.

Foto: Niklas Aune Johnsen / NRK

Hvert år bruker Bodø/Glimt over 1,5 millioner kroner på reisekostnader i eliteserien. Når de helgule fra Bodø skal spille bortekamp må de betale for fly, transport til og fra flyplass, hotell og mat til de reisende.

– Vi skulle gjerne brukt noe av det vi bruker på å reise på den sportslige satsninga i klubben, sier førstelagskoordinator i Bodø/Glimt, Håvard Sakariassen, til NRK.

I årets eliteserie er Tromsø nærmeste bortekamp for Bodø/Glimt, men selv om mange omtaler oppgjørene mellom de to klubbene som et «derby» er det langt nok til at Glimt både må fly og sove på hotell.

Halve budsjettet

Håvard Sakariassen

Håvard Sakariassen skulle heller sett at klubben kunne bruke reisepenger på den sportslige delen.

Foto: Niklas Aune Johnsen / NRK
Bjørn Tore Hansen

Glimt-direktør, Bjørn Tore Hansen (i midten) på Bodø lufthavn før avreise til Molde.

Foto: Niklas Aune Johnsen / NRK

16 ganger i løpet av en sesong må Glimt ut på reise. Klubbene som holder til på Sør- og Østlandet har betydeligere kortere reiseavstander og kan enklere komme seg til bortekamp.

Mens Bodø/Glimts reisebudsjett for eliteserien 2015 ligger på cirka 1,6 millioner kroner, har Oslo-klubben Vålerenga et budsjett på mellom 800.000 og én million kroner.

– Når Vålerenga har mindre utgifter på reise, kan de bruke pengene på andre ting. Men vi bor der vi bor, og hvis vi skal spille i eliteserien må vi ta de utfordringene det byr på, sier Glimt-direktør Bjørn Tore Hansen.

Chartret fly til Molde

Da Glimt i helgen skulle spille bortekamp i Molde valgte klubben å chartre et fly. Flyvertinnen kledde seg i et gult skjerf for anledningen, og «Barndomsminne fra Nordland» ble spilt over høyttaleranlegget om bord.

– Det var en spesiell situasjon for oss denne gangen. For det første var det vanskelig å finne hotellrom til spillerne, grunnet jazzfestivalen i byen. I tillegg har Molde dekket noe av utgiftene for flyet siden vi gikk med på å flytte kampen, sier Hansen.

Flyvertinne med Glimt-skjerf

Flyvertinne, Sissel Vian kledde seg i Glimt-skjerf for anledningen.

Foto: Niklas Aune Johnsen / NRK

Litt kompensasjon

Fotballforbundet gir reisekompensasjon til de klubbene som har betydelige reiseavstander, og Glimt får noe av dette.

– Det finnes en viss kompensasjon for det hele, men det utjevner det nok ikke i så stor grad at det blir rettferdig, sier han like etter at laget landet i Bodø sent lørdag kveld, sier Sakariassen.

For med umiddelbar hjemreise etter kampslutt sparte Bodø/Glimt noen kroner i hotellovernatting, men dét lar seg ikke gjøre hver helg.

– Det er ikke så mye vi kan gjøre. Et regelverk sier når vi må være på stadion noe som fører til at vi må reise dagen før. Ofte rekker vi heller ikke siste fly hjem etter kampslutt, avslutter han.

Det har ikke lyktes NRK å få en uttalelse fra Norges Fotballforbund.