Hopp til innhold

Regjeringa vil ha færre nettselskap

Myndighetene vil ha større og mer robuste nettselskaper, men direktøren i Lofotkraft tror kundene kan ende opp med regninga.

Tord Lien

Regjeringa vil ha færre nettselskap for å få større og robuste selskaper som kan sikre strømforsyningen, og minke de store forskjellene i nettleie. Men olje og energiminister Tord Lien (Frp) tror derimot ikke at kutt i tilskuddet fører til at nettselskap vegrer seg for å slå seg sammen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Regjeringa mener at sammenslåing vil utjevne forskjellene folk betaler for nettleie her til lands. Som et signal på sin politikk har de kuttet i tilskuddet som skal utjevne disse forskjellene. I fjor ga de 120 millioner kroner i tilskudd, mens i år gir de kun 30 millioner kroner.

Men direktør Arnt Winther i Lofotkraft mener regjeringa tar feil grep for å få ned antallet nettselskaper.

– Jeg tror det blir vanskeligere å gjennomføre fusjoner dersom det er stor ulikhet i nettleien mellom to områder, sier Lofotkraft-direktør, Arnt Winther.

Ifølge Norges vassdrag og energidirektorat vil reduksjonen av det såkalte «utjevningstilskuddet» medføre at det blir 50.000 færre kunder som vil få redusert nettleien sin i år. Det vil bety ei høyere strømregning for mange i utkantene, og spesielt de energikrevende bedrifter.

Arnt Winther

Direktør i Lofotkraft Arnt Winther mener regjeringa tar feil grep når de kutter i tilskuddet som utjevner prisforskjellene.

Foto: John Inge Johansen/NRK

For mange selskaper

Det finnes i dag 136 selskaper som skal sørge for å transportere ut strøm til folk i Norge. 17 av dem ligger i Nordland.

– Antallet nettselskaper i Norge må ned, men det er for tidlig å si noe om hvor mange det bør være. Vi vet at distribusjonsnettet, som i all hovedsak er eid av lokale nettselskaper, står overfor store investeringer i tiden framover for å sikre at folk i Norge får den strømmen de forventer. Det mener vi ville vært lettere å få til dersom antall selskaper hadde vært lavere enn i dag, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NRK.no.

De som bor i utkantene betaler ofte mest i nettleie, fordi det er dyrere å frakte strømmen hit. Men nå har regjeringa kutta i tilskuddet som skal utjevne denne prisforskjellen.

– Det vil bli dyrere nettleie når regjeringa kutter i tilskuddet til de som betaler mest, mener direktør Arnt Winther i Lofotkraft.

Vil ha mer robuste selskaper

Men olje og energiminister Tord Lien tror derimot ikke at kutt i utjevningstilskuddet fører til at nettselskap vegrer seg for å slå seg sammen.

– I mange tilfeller vil en fusjon med et selskap som er i en posisjon som får nettutjevning med et selskap som ikke får nettutjevning føre til at det nye selskapet uansett ikke ville vært kvalifisert til en slik utjevning, sier statsråden til NRK.no.

Han vil ikke si noe tall på hvor mange nettselskap de ser for seg, men sier de har et utvalg som skal se på hva de kan gjøre for å redusere antallet nettselskaper.

Etterlyser subsidier

Men Winther mener myndighetene burde smurt denne prosessen, ved å innføre en ordning med subsidier i områder hvor det er mange nettselskaper med stor ulikhet i nettleien.

– Disse subsidiene kunne fungert i en overgangsfase. Da ville strømkundene i områder hvor det er veldig lav nettleie sluppet å ta økningen i forbindelse med sammenslåingen av nettselskaper med høy nettleie, mener han.

Han får støtte av direktøren Harald Andreassen i Nordlandsnett, som eier strømnettet i Bodø, Gildeskål og Beiarn.

– Ved å beholde utjevningstilskuddet som regjeringen har, kunne det ha smurt en prosess dersom det sammenslåtte selskapet fikk beholde tilskuddet, mener Andreassen.