Hopp til innhold

- Bodø raserer fagmiljø for rusmisbrukerne

- Bodø kommune splitter opp og raserer fagmiljøet som skal hjelpe de rusavhengige i byen. Det mener lederen for Rusteamet i Nordlandssykehuset, Kari Normann.

Narkoman (illustrasjonsfoto)

LAVTERSKELTILBUD: - Rusavhengige må ha hjelp raskt, mener Kari Normann.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kari Normann

SKEPTISK TIL FLYTTING: Kari Normann.

Foto: Barbro Andersen / NRK

I dag er kontorene til kommunen, sykehuset og LARiNOR under samme tak, og det er både de rusavhengige og fagfolkene svært godt fornøyd med.

Nå skal kommunen flytte rusenheten lengre opp i byen, og det opprører Normann.

- De rusavhengige har stadig vekk store og små problemer. For dem er det livreddende å ha lett tilgang på en saksbehandler som kan hjelpe. Dette har Bodø kommune fått til, sier Normann; hvorfor rasere det nå?

Tre enheter under samme tak

Det er i Sjøgata 22 at Bodø kommune har fått det til. Tre kontorer som betjener de mange rusavhengige i byen er samlet under ett tak: Kommunens rusenhet, Lairinor og Nordlandssykehusets rusteam.

Fagmiljøet som er bygd opp til beste for de rusavhengige. Nå skal miljøet splittes opp og rusenheten flyttes to hundre meter lenger opp i byen:

- Det er så utrolig viktig for denne brukergruppa å ha saksbehandlere tilgjengelige der og da, jeg frykter for hva som vil skje når de forsvinner, sier Kari Normann.

Politikerne bestemmer

Det er politikerne i Bodø som har bestemt at rusenheten må flytte, selv om både fagfolkene innen rus og brukerne protesterer.

Sosialleder Sissel Hoseth sier flyttingen er en del av en større omorganisering:

- Rusenheten skal inn under tildelingskontoret i Bodø. Der er det allerede etablert helsetjenester til de som måtte trenge det.

Brukerne er skeptiske

For de rusavhengige selv er det viktig at hjelpa finnes under samme tak. I Sjøgata 22 er terskelen lav. Til høsten flyttes rusenheten til postgården, 200 meter lengre opp i byen. Representant for metadonbrukerne, Carl Eliassen i Marborg, tror tilbudet kommer til å bli dårligere:

- De skal altså lokaliseres med et godt gjemt kontor i kommunen, et kontor som sikkert ingen av mine klienter har hørt om!