NRK Meny
Normal

- Bodø raserer fagmiljø for rusmisbrukerne

- Bodø kommune splitter opp og raserer fagmiljøet som skal hjelpe de rusavhengige i byen. Det mener lederen for Rusteamet i Nordlandssykehuset, Kari Normann.

Narkoman (illustrasjonsfoto)

LAVTERSKELTILBUD: - Rusavhengige må ha hjelp raskt, mener Kari Normann.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kari Normann

SKEPTISK TIL FLYTTING: Kari Normann.

Foto: Barbro Andersen / NRK

I dag er kontorene til kommunen, sykehuset og LARiNOR under samme tak, og det er både de rusavhengige og fagfolkene svært godt fornøyd med.

Nå skal kommunen flytte rusenheten lengre opp i byen, og det opprører Normann.

- De rusavhengige har stadig vekk store og små problemer. For dem er det livreddende å ha lett tilgang på en saksbehandler som kan hjelpe. Dette har Bodø kommune fått til, sier Normann; hvorfor rasere det nå?

Tre enheter under samme tak

Det er i Sjøgata 22 at Bodø kommune har fått det til. Tre kontorer som betjener de mange rusavhengige i byen er samlet under ett tak: Kommunens rusenhet, Lairinor og Nordlandssykehusets rusteam.

Fagmiljøet som er bygd opp til beste for de rusavhengige. Nå skal miljøet splittes opp og rusenheten flyttes to hundre meter lenger opp i byen:

- Det er så utrolig viktig for denne brukergruppa å ha saksbehandlere tilgjengelige der og da, jeg frykter for hva som vil skje når de forsvinner, sier Kari Normann.

Politikerne bestemmer

Det er politikerne i Bodø som har bestemt at rusenheten må flytte, selv om både fagfolkene innen rus og brukerne protesterer.

Sosialleder Sissel Hoseth sier flyttingen er en del av en større omorganisering:

- Rusenheten skal inn under tildelingskontoret i Bodø. Der er det allerede etablert helsetjenester til de som måtte trenge det.

Brukerne er skeptiske

For de rusavhengige selv er det viktig at hjelpa finnes under samme tak. I Sjøgata 22 er terskelen lav. Til høsten flyttes rusenheten til postgården, 200 meter lengre opp i byen. Representant for metadonbrukerne, Carl Eliassen i Marborg, tror tilbudet kommer til å bli dårligere:

- De skal altså lokaliseres med et godt gjemt kontor i kommunen, et kontor som sikkert ingen av mine klienter har hørt om!

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?