Hopp til innhold

Psykisk syke får ikke jobb

4.500 nordlendinger er registrert med psykiske problemer. 30 prosent av dem vil inn i arbeidslivet, men sliter med å få jobb.

- Det har vist seg å være et problem for de som sliter med psykiske lidelser, sier prosjektleder i Rådet for Psykisk helse, Werner Fredriksen.

200 000 utenfor arbeidslivet

På landsbasis står rundt 200.000 som sliter med psykiske problemer, utenfor arbeidslivet. Det er ikke noe godt signal, mener Fredriksen.

- Derfor er det viktig for oss at enda flere arbeidsgivere får lære mer om hvordan man kan inkludere personer med psykiske problemer.

Vil lokke arbeidsgivere

Rådet for Psykisk Helse tror ikke arbeidsgiverne i Nordland er mindre villig til å ta inn arbeidstakere med psykiske problemer, enn arbeidsgivere i resten av landet.

Kjell Albrigtsen

VIL HA FLERE NORDLENDINGER I ARBEID: NAV-leder Kjell Albrigtsen.

Foto: Lars Erlend Øymo / NRK

Nå vil NAV og Rådet for Psykisk Helse informere bedrifter om rekruttering og tilrettelegging av arbeidsplasser folk som har psykiske problemer.

I dag og i morgen er det er det arbeidsgivere i Narvik som får informasjon, sier assisterende leder for NAV i Nordland, Kjell Albrigtsen.

- I de tilfellene der vi lykkes best, er det når vi bruker ulike støtteordninger i samarbeid med bedriftene, sånn at personene får innpass i bedriften og får vise hva de kan, sier Albrigtsen.