Hopp til innhold

Propangass kan være farlig

Feil bruk kan koste deg livet.

Gassovn

RIKTIG BRUK: Det er viktig å sette seg inn i hvordan man håndterer sikkerheten når man bruker gassutstyr.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Propangass brukes mye til oppvarming og matlaging i hytter og campingvogner i påskefjellet. Men de siste årene har det skjedd tragiske ulykker i påskefjellet på grunn av feil bruk av propangass.

Ellen Eliassen i firmaet "Oljepartner Nord - Hytte og hjem" i Mo i Rana sier det er trygt å bruke gass i hytter og campingvogner så lenge man følger bruksanvisningen.

- Det er veldig trygt så lenge man følger reglene som er knyttet til bruk av denne gassen. Det er viktig å påse at man har installert utstyret som skal brukes på en forsvarlig måte og at man har en gassalarm.

- Det er viktig å sjekke at alle deler og rør er tette. Da kan man bruke såpevaskning eller en lekkasjetest. Denne undersøkelsen bør gjøres årlig. Man bør undersøke slangene hvert år selv om slike kontroller skal gjøres hvert femte år. Slangene kan jo morkne fortere dersom de utsettes for sollys, sier Eliassen.

Feil bruk

I løpet av de siste årene har det vært flere tilfeller hvor folk har omkommet som følge av uhell knyttet til bruk av propangass. Ulykkene har ofte sammenheng med at folk ikke kjenner til hvordan man bruker slikt gassutstyr, sier Trond Kristian Solli.

- Det har ofte sammenheng med at folk ikke har installert utstyret riktig eller bruker det på feil måte, sier han.

Firmaet "Oljepartner Nord - Hytte og hjem" selger flere produkter som går på gass og det er trygt å bruke de, sier Solli.

- Vi selger forbrenningstoalett som går på gass og 12 volt, gasskomfyrer, ovner og diverse utstyr som hører med til disse tingene.

- Så lenge man bruker det rett og man følger retningslinjene som gjelder for disse ovnene så er dette kjempesikkert. Her i butikken fyrer vi med gass hele året, sier Solli.

Gassovner i mange varianter

GASSOVNER: Det finnes mange ulike gassovner å få kjøpt. Det er viktig å sjekke at alle slanger og klemmer er forsvarlig festet og ikke lekker.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Varsler om lite oksygen

- Ovnen er utstyrt med en CO²-føler og ovnen vil jo stenge seg. I en liten hytte der det blir litt mindre oksygen så vil ovnen stenge seg selv når det blir for lite oksygen.

Hvor nye må disse ovnene være for at de skal være trygge?

- Jeg oppfatter at i ovner som har kommet inn i løpet av de siste ti årene skal være meget trygge, sier Ellen Eliassen.

Hvilke typer sikkerhetsutstyr og alarmer finnes på markedet?

- Det er viktig å sørge for å ha en gassalarm installert. Det er jo også kullos i campingvogner så det er viktig med gass- og kullosalarm, sier Ellen Eliassen.

- Om det skulle oppstå en lekkasje i rommet så vil denne slå ut akkurat som en brannalarm. Denne alarmen reagerer på gass, og kullusalarmen reagerer på kullos. I dag finnes det alarmer som reagerer på begge to, så da er det nok med en, sier hun.

Propanflasker

GASSFLASKER: Propangassen oppbevares på flasker laget av stål.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Stål eller glassfiber

I den senere tid har det kommet gassflasker laget av glassfiber på markedet. den største fordelen med de nye flaskene er at de er lettere, sier Eliassen.

- De er bedre på den måten at de er lettere, men de er ikke bedre i kulden. Når temperaturen synker ned mot 18 minusgrader så vil en flaske av stål være mye bedre enn en av glassfiber. I tillegg bør gassflaskene stå utendørs, sier Eliassen.

Hvordan tåler en gassflaske av glassfiber varme og varmeutvikling?

- Den tåler ganske mye varme, men på langt nær så mye som en flaske laget av stål. Så vår anbefaling er at gassbeholdere av stål er fortsatt de beste.

Ellen Eliassen

SJEKK UTSTYRET: Ellen Eliassen sier det er trykt å bruke gassutstyr så lenge man følger bruksanvisningen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Gass-do

Toaletter som går på gass kan være farlige om man ikke bruker disse på riktig måte. Trond Kristian Solli mener det er viktig med fokus på sikkerhet.

- Aller viktigst er riktig installering og rett bruk. Dette er såkalte forbrenningstoalett og forbrenningen skjer på gass og så har det en avtrekksvifte som er koblet til 12 volts strøm. Dette er jo å anbefale derom man ikke har strøm på hytta.

- Det er viktig å huske at toalettet kun benyttes til formål slik det er foreskrevet i bruksanvisningen.

- Hva er de beste rådene dere kan gi til folk som er klare for påskefeiring med tanke på bruk av gassutstyr?

- Det er viktig å sjekke at alt er forsvarlig gjort. Gjennomfør en såpevask eller en lekkasjetest av rør og deler så ofte som man kan, avslutter Ellen Eliassen.