Hopp til innhold

Nå får nettrollene politiet på døra

Trusler på sosiale medier om drap, brenning og kastrering av asylsøkere har ført til at politiet i Indre Salten ikke tar noen sjanser. Nå drar de på hjemmebesøk til nettrollene.

Robin Johnsen

Lensmann i Indre Salten, Robin Johnsen, sier politiet følger med i sosiale medier for å fange opp ekstreme ytringer retta mot asylsøkere.

Foto: kari skeie / nrk

– Når uniformert politi kommer hjem så markerer det alvor og tyngde. De fleste føler dette som litt voldsomt, sier lensmann i Indre Salten, Robin Johnsen.

Han er lensmann i blant annet kommunene Fauske, Sørfold og Saltdal i Nordland. Her ble det i fjor høst oppretta flere mottak som følge av det store antallet asylsøkere til Norge. I dag er det til sammen fem mottak i de tre kommunene.

– De mest ekstreme ytringene følger vi opp umiddelbart. Det er oppfordringer om å ta liv, brenne, kastrere og utøve vold.

Til nå har politiet oppsøkt en håndfull nettroll i Indre Salten. Det er de mest ekstreme som får besøk.

Modererer seg etter besøk

– Erfaringen til nå viser at folk modererer seg etter at vi har vært på døra. Flere skjønner alvoret. Dette viser at det har en forebyggende effekt.

Johnsen forteller at politiet følger med på hva som ytres på nettet, men at de også får tips fra publikum som reagerer.

– Så lenge det er ukjente personer som skriver, er det en bekymring. Men oftest er det snakk om ressurssvake personer som ikke egentlig har en intensjon om å gjennomføre truslene.

Han mener likevel at det er grunn til å ta truslene på alvor.

– Ytringene på nett kan i verste fall få andre til å gjøre straffbare forhold. Det kan være med på å oppfordre, påvirke og skape miljøer hvor dette kan spre seg.

Besøker mottakene hver uke

Politiet i Indre Salten har valgt å følge situasjonen tett siden de første akuttplassene ble oppretta i Sulitjelma i oktober.

Johnsen sier det stort sett har gått bra, men at det ikke er tilfeldig. I tillegg til å være til stede på folkemøter og holde kontakt med kommunene, besøker politiet mottakene hver uke.

– Vi utveksler informasjon og ser hvordan det går. Vi gjør også vurderinger om det er noe ekstra vi trenger å tenke på. Kommunene og mottakene har gjort en veldig god jobb.