Hopp til innhold

– Skrekkblandet fryd å padle i seks meter høye bølger

Uværet stanser fergetrafikken over Vestfjorden, men seks meter høye bølger stanser ikke disse karene. – Det er jo litt skrekkblandet fryd, og vi kjenner jo adrenalinet pumpe når de største bølgene kommer.

Storm og uvær herjer langs kysten av Nordland, men det er sommer og ferie tross alt.

– Vi vil vise at det er mulig å gjøre morsomme uteaktiviteter, selv om uværet henger over oss, sier kajakkentusiast Eirik Rødsand til vol.no.

– Skrekkblandet fryd

Sammen med to kompiser fra Bø havkajakklubb tok han like godt med seg kajakkene ned i Sandvikfjæra i Bø i Vesterålen.

I de enorme bølgene, storm og regnvær fikk padleren smake på både adrenalin og moro.

– Det er jo litt skrekkblandet fryd, og vi kjenner adrenalinet pumpe når de største bølgene kommer, sier han til NRK.no.

– Kjenner på dødsangsten

Eirik Rødsand blir overrumplet av bølgene i Vestfjorden

Eirik Rødsand blir overrumplet av bølgene på yttersida av Vesterålen.

Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen

– Hvordan føles det å holde seg oppreist i en kajakk i så høye bølge?

– Du kjenner litt på dødsangsten. Det er ikke hverdagspadling dette, så det oppleves ganske skremmende. Men mest av alt er det morsomt, sier Rødsand til NRK.no.

Ekstremsport

Sikkerheten står sikkerheten i høysetet for de vågale kajakkentusiastene. Utstyrt med tørrdrakter og flytevester holder kajakkpadlerne seg i alle fall forhåndsvis tørre og trygge i de enorme bølgene.

– Det er jo ekstremsport vi holder på med. I så høye bølger er vi nødt til å tenke sikkerhet. Men det er sandstrand å lande på, og det er pålandsvind så vi havner i land uansett hva som skjer.

bølger
Foto: Øyvind Lunde Ingvaldsen

Populær sport

Havpadling er en aktivitet som har blitt stadig mer populær de siste årene. Kanskje er du ikke av typen som vil begi deg ut i de aller største bølgene den første gangen, men som heller vil nyte naturopplevelsene en kajakk-tur kan gi deg.

Da har den erfarne havpadleren Lars Verket (41) skrevet ti smarte tips for deg som vil prøve kajakk.

– I norsk friluftstradisjon er «tur etter evne» en svært god tommelfingelregel som også gjelder i kajakk, skriver han i sin guide på UT.no.

Viktig å kose seg også

Dessuten understreker han at det er viktig å kose seg mellom slagene.

– For meg er kos i leiren å ha stoltrekk til liggeunderlaget, et militært ullpledd og varm sjokolade i en termokopp, skriver Verket.

Og enten du er en villstyring som boltrer deg i seks meter høye bølger eller en som heller vil nyte naturen på blikkstille vann, er det én ting som teller mest av alle.

– Mat må man ha!