Hopp til innhold

Øyner håp for distriktsdrosjene

- Dette er et gjennombrudd for drosjenæringen, sier en glad drosjesjåfør.

Taxisjåfør - illustrasjonsbilde

Lokalpolitikere har hevdet at drosjenæringen i distriktet raseres når inntektene fra pasientkjøringen blir borte.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Nordland fylkeskommune vil ikke pålegge drosjene i distriktene å frakte andre enn akutt-pasienter til sykehus, når kontraktøren Bodø Sightseeing mangler kapasitet.

Dermed støtter de drosjeeierne i kritikken av måten Helse Nord organiserer syketransporten i Salten.

Drosjene vil kun frakte akuttpasienter

- Min første reaksjon er at jeg blir glad, fordi jeg ser at dette det er en liten mulighet for at distriktsdrosjene blir bevart, sier drosjesjåfør Grete Andersen i Søndre Meløy.

Beredskapen som drosjenæringen har i forhold til syke pasienter blir nå lempet på - bortsett fra i akutte tilfeller. Det betyr at kontraktøren Bodø Sightseeing må oppfylle anbudet de vant til punkt og prikke. Det er dette drosjene i Salten har hevdet at selskapet ikke greier, sier Andersen.

- Det er det vi har sett hele veien, og prøvd å påpeke men ikke fått gehør for. Og da må folk få se hvordan det blir, og det får de nå når de tar bort den beredskapen som drosjene har, sier Andersen.

- Splitt- og hersk teknikk

Leif Lindstrøm i Nordland Fremskrittsparti har talt drosjeeiernes sak og han mener at Helse Nord lager anbudene slik for å presse lokale drosjer til å samarbeide med kontraktøren.

- De har valgt en kontraktsform som gjør at de ikke klarer å opprettholde dette. Dette vet Helse Nord, og jeg må lov til å spekulere om Helse nord sin taktikk er splitt og hersk, og at de tar drosjeeierne for seg en og en, og så skla de få ned prisene. Dette er uverdig den måten de holder på med.

Bodø Sightseeing vant anbudet på pasienttransport i 8 kommuner i Salten, det er satt i drift i 4. Nå vil fylkeskommunen jobbe for en endring av kriteriene i anbudet, sier fylkesråd for Samferdsel Jon Tørset.

- Jeg synes de bør ta opp avtalen med Bodø Sightseeing som har fått anbudet, og gå gjennom anbudskriteriene og se på om det er noe som kan forbedres i den sammenheng. Hvis det skal vise seg at dette blir en vanskelig situasjon, utover det som foreligger nå, så er det rimelig at vi prøver å få partene til å snakke sammen, sier Tørset.