Hopp til innhold

Politiet: – Kan se ut som øvelseskjøring som gikk forferdelig galt

To personer omkom og en tredje person ble alvorlig skadd, da en bil kjørte utfor fergekaia i Svolvær og havnet på syv meters dyp. Etterforskningen så langt tyder på at ulykken skjedde i forbindelse med øvelseskjøring.

Bil kjørte i vannet ved fergekai.

En kvinne i slutten av tenårene og en mann i 30-årene omkom da en bil havnet utenfor fergekaia i Svolvær i Vågan i Lofoten.

Foto: Trine Sivertsen/våganavisa / NTB scanpix

Det var lørdag kveld at en bil med tre personer kjørte igjennom autovernet og havnet i sjøen ved fergekaia i Svolvær.

En kvinne i slutten av tenårene og en mann i midten av 30-årene døde, mens en kvinne i slutten av 30-årene er alvorlig skadd.

– Etterforskningen så langt tyder på at det dreier seg om øvelseskjøring som har endt forferdelig galt, sier politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira.

Politiet har avhørt en rekke vitner. Bilen ble heist opp av vannet søndag og det blir undersøkt om det var en teknisk feil med kjøretøyet.

– Vi begynner å få et ganske klart bilde av hva som har skjedd.

Flere hoppet i vannet

Politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira

Politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira sier politiets hovedteori så langt er at ulykken skjedde i forbindelse med øvelseskjøring.

Foto: Kari Skeie

Flere var vitne til utforkjøringen på fergekaia og førsøkte å redde de tre opp fra den synkende bilen.

En lokal politimann prøvde å fridykke ned for å hjelpe de tre passasjerene ut, uten å lykkes. Det var også flere andre som hoppet i vannet for å forsøke å hjelpe.

Da redningsskøyta med dykkere om bord kom til ulykkesstedet etter ti-femten minutter, lå den lokale politimannen og pekte ned i vannet hvor bilen lå.

Til sammen tre dykkere jobbet med å hente ut personene. På land ble det utført hjerte- og lungeredning, før de tre ble fraktet med helikopter til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Men livet sto altså ikke til å redde for to av dem.

Søndag ble kvinnen i slutten av tenårene bekreftet omkommet. Mandag morgen bekreftet sykehuset at også mannen som var i midten av 30-årene hadde dødd i løpet av natten.

En kvinne i slutten av 30-årene har status som alvorlig skadd, men stabil. De tre tilhørte alle det somaliske miljøet i Vågan og to familier er direkte berørt.

Ulykke i Svolvær

Flere personer hoppet i vannet og forsøkte å hente opp de tre personene, før redningspersonell var på plass. De ble hentet opp etter i underkant av en halvtime og fløyet til Universitetssykehuset Nord-Norge.

Foto: Roy Størkersen

Flere barn i nær relasjon til de omkomne

Hva som gjorde at bilen bykset gjennom autovernet på kaia, er noe av det politiet nå undersøker.

Flere mindreårige barn er i direkte relasjon til de involverte i ulykken.

De tas hånd om at Vågan kommunes personell.

– Denne ulykken preger oss alle. Vi må stå sammen med dem, skulder ved skulder. Vi må vise at vi bryr oss og hjelpe dem, sier ordfører i Vågan, Eivind Holst.

eivindholst

Ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), sier det ble gjort en heroisk innsats av flere på fergekaia lørdag kveld.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Mandag vil det være en markering i den lokale moskeen for de to omkomne og kvinnen som er alvorlig skadd.

– En heroisk innsats fra mange

Det var mange vitner til ulykken lørdag kveld.

Holst sier det var flere på fergekaia som forsøkte å avverge det dødelige utfallet.

– Det ble gjort en heroisk innsats av mange som forsøkte å komme seg ned til bilen. Denne gangen tok det ikke så lang tid før dykkermannskapene var på plass. Personene ble berget ut etter 27 minutter. Det viser hvor små marginer vi lever med.

Både ordfører, politi og kommuneoverlege har bedt folk om å unngå å spre rykter som kan forverre den vanskelige situasjonen de pårørende er i.

– Det er viktig at vi forholder oss til det politiet forteller om denne hendelsen. Av og til skjer det i ulykker der ingen har skyld og det finnes ofte ikke en god forklaring på hvorfor det skjedde.

Blomster på fergekaia i Svolvær

Mandag var det lagt ned blomster på stedet der ulykken skjedde.

Foto: John Inge Johansen / NRK