Hopp til innhold

I dette koret handler det ikke om å synge pent, men høyt

– Jeg hadde mange klienter med Parkinson som hadde akkurat samme type problemer og utfordringer. Så tenkte jeg hvorfor ikke forsøke å samle disse i et kor og øve sammen, sier logoped.

Hos Parkinsonkoret "Par-Kor" i Bodø, handler det ikke om å synge pent, men om å synge høyt!

Et unikt korprosjekt skal finne ut om korsang kan gi Parkinson-syke bedre stemme. Her er 14 korsangere med pårørende samlet til korøvelse i Bodø.

Svein Marthinsen fra Bodø er kun 57 år gammel, men allerede merkbart rammet av Parkinson. For ett år siden begynte han å merke at noe var galt.

– Det begynte med at jeg oppdaget at jeg gikk keitete og stakato. Etter kun et halvt års tid fikk jeg diagnosen. Det har vært tungt til tider, men jeg er veldig glad for dette tilbudet her, sier han til NRK.

Rammer stemmebåndene

Parkinson er en nevrologisk sykdom som er mest kjent for å gi muskelskjelvinger. Men lidelsen påvirker også andre muskler i kroppen, for eksempel stemmebåndene.

Før jul kom logoped Marit Grepperud opp med en ide for hvordan man kunne øke stemmevolumet for personer rammet av Parkinson.

Svein Marthinsen

Svein Marthinsen fra Bodø er kun 57 år gammel, men allerede merkbart rammet av Parkinson.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Jeg hadde mange klienter med Parkinson som hadde akkurat samme type problemer og utfordringer. Så tenkte jeg hvorfor ikke forsøke å samle disse i et kor og øve sammen. Essensen er at man gjennom ulike øvelser og sang får økt stemmevolumet. Det sangtekniske er ikke så lett å gjøre noe med på de ukene vi holder på, men selve volumet i stemmen forsøker vi å øke.

– Jeg tvilte aldri da jeg fikk tilbud om delta i dette koret, sier Marthinsen.

Samles flere ganger i uka

Denne ettermiddagen er NRK med når 14 korsangere med pårørende er samlet til dagens øvelse. Flere ganger i uken samles deltagerne til korsang sammen med logoped Grepperund og sangpedagog Paro N. Lyngmo som driver firmaet Stemmeprakt.no.

Jeg merket med en gang forskjell. Dette føles godt for både kropp og sjel, og jeg merker at jeg får mye mer trøkk i stemmen etter disse øvelsene, sier Marthinsen.

Kor-prosjektet skjer i regi av Bodø og omegn Parkinson-forening, som har samlet inn penger fra lag og foreninger for å kunne lønne logoped og sangpedagog. Men midlene strekker i første omgang kun til fire uker.

– Jeg håper vi klarer å videreføre dette også etter disse ukene, sier leder Brita Pernille Simonsen i Parkinson-foreningen i Bodø.

Svein Marthinsen

Flere ganger i uken samles deltagerne til korsang.

Foto: Adrian Dahl Johansen
Logoped Marit Grepperud og sangpedagog Paro N. Lyngmo

Logoped Marit Grepperud og sangpedagog Paro N. Lyngmo sammen med kontoret.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK