NRK Meny
Normal

New York Times: – Russisk spionskip i norsk farvann

Det russisk forskningsfartøyet «Yantar» som ifølge amerikanske etterretningskilder skal være et spionskip, befinner seg i norsk territorialfarvann utenfor Røst i Lofoten.

Marine Traffic Yantar

I NORSK FARVANN: Dette russiske forskningsskipet «Yantar» er på vei nordover langs norskekysten. På nettstedet Marine Traffic ser vi at skipet befinner seg utenfor Røst.

Foto: Faksimile Marine Traffic.com

Oberstløytnant Ivar Moen

– Skipet seiler langs kysten i henhold til alle lover og regler, sier oberstløytnant Ivar Moen ved FOH.

Foto: Mats Grimsæth / Forsvarets Medisenter

Det angivelige russiske spionskipet Yantar operer for tiden ved norskekysten utenfor Lofoten. Amerikanerne frykter at skipet kartlegger internasjonale kommunikasjonskabler.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor NRK at de kjenner til skipet «Yantar».

– Forsvarets Operative hovedkvarter har kontroll på all skipstrafikk langs kysten av Norge. Dette skipet er på vei nordover og befinner seg nå rett vest av Lofoten, sier informasjonsoffiser, oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NRK.

– Ingen avvik i seilingsmønster

Han vil ikke spekulere i hvorfor det russiske forsvarsfartøyet befinner seg i norsk farvann.

– Skipets kurs avviker ikke fra et normalt seilingsmønster et internasjonalt skip på vei nordover normalt har, sier Moen til NRK.

Forsvaret følger bevegelsene til fartøyet som mandag omtales som et spionskip, skriver TV 2, som omtaler saken fra New York Times i dag.

I tjeneste siden mai

Yantar er eid, bygget og drevet av den russiske marinen og ble satt inn i tjeneste i mai. Moen kjenner ikke til at det russiske skipet tidligere har vært observert i norsk territorialfarvann.

– Skipet er såpass nytt, så det er ikke naturlig at det har vært i norsk farvann tidligere, sier han til NRK.

– Kan ødelegge undersjøiske kabler

Ifølge New York Times frykter amerikanske tjenestemenn at Russland kartlegger undersjøiske, fiberoptiske kabler som skal saboteres i en konfliktsituasjon. Skipet skal inneholde utstyr som kan ødelegge slike kabler og dermed lamme både den sivile, offentlige og militære kommunikasjonen over verdenshavene.

Frykter sabotasje

De siste månedene har skipet blitt observert utenfor Karibia, det vestlige Atlanterhavet og ifølge amerikanske myndigheter for nær amerikanske installasjoner, skriver New York Times.

Ifølge avisen kan formålet med toktet være å drive avlytting. 95 prosent av den globale kommunikasjonstrafikken går via undersjøiske kommunikasjonskabler, og amerikanske forsvarskilder frykter at disse kan saboteres i en konfliktsituasjon.

– Aktiviteten vi nå ser kan sammeliknes med det vi så i under den kalde krigen, uttaler en europeisk diplomat til avisen.