Hopp til innhold

Nekter å jobbe i distriktene

23 politibetjentstillinger i distriktet i Nordland står ubemannet.

Bøter skrives, men det får ikke politistudentene gjøre selv - det må en utdannet politibetjent gjøre

Ferske politistudenter i Bodø vil ikke til distriktene, de ønsker å arbeide i byene hvor de kan oppleve spenning

Foto: Christian Nygaard-Monsen

Ferske politistudenter i Bodø vil ikke til distriktene, de ønsker å arbeide i byene hvor de kan oppleve spenning

I dag står 23 politibetjentstillinger i distriktet i Nordland ubemannet.

Men på politihøgskolen i Bodø bryr ikke de nye studentene seg, de vil til byene hvor de tror de kan oppleve mer spenning. Dermed ser det ut som at den dårlige situasjonen ved lensmannskontorene ikke vil bedre seg med det første.

– Kjedelig og lite urfordrende

13. januar arrangerer politiet arbeidslivsmesse ved politihøgskolen, der vil de fleste av politidistriktene i Norge være på plass for å prøve å rekruttrere nye studenter til deres distrikt.

På politihøgskolen i Bodø har førsteårsstudentene undervisning om å sikre spor på et åsted. Men dessverre for lensmannskontorene i Nordland vil nok ikke de nyte stor nytte av kunnskapen til de nye studentene.

For de fleste studentene er lensmannskontorene både ukjente og uinteressante.

– Jeg tror nok det kan bli kjedelig og lite utfordrende. Vi vil ut og oppleve ting, sier Anniken Jansen fra Porsgrunn som i høst begynte ved politihøgskolen i Bodø.

Jobbene står i kø

Politihøgskolen i Bodø

Politihøgskolen i Bodø.

Foto: Einar Breivik / NRK

Siden det ikke utdannes nok politibetjenter på landsbasis er det ikke noe problem for Jansen, og de andre studentene å få seg jobb der de måtte ønske.

Det tror Jansen at studentene bruker til sin fordel.

– Vi er nok litt bortskjemte. Når vi kan få jobb andre steder, velger vi bort lensmannskontorene.

Avdelingsleder ved politihøgskolen i Bodø Torje Stokland mener elevene må tenke seg om to ganger før de får seg jobb i en storby. Han er klar over at unge studenter ikke vil rive seg løs bra det urbane livet de har, men mener likevel at de vil få større arbeidsutfordring på en liten plass.

– Utenfor sperrelinja

Avdelingsleder ved politihøgskolen Torje Stokland mener det er mange fordeler ved å arbeide i distriktet, og ber studentene tenke seg om.

– Mange tenker at de skal til Oslo for der skjer det ting. Og det gjør det, men som nyutdannet får man ikke være med på så mange ting - de blir stående utenfor sperrelinja. På en liten plass er de midt i begivenhetene når det skjer ting, sier Stokland.