NRK Meny
Normal

Naturvernforbundet: – Håper fortsatt på Lofotodden nasjonalpark

I går kveld ble det klart at 58 prosent av de fremmøtte i Moskenes ikke ønsker nasjonalpark i kommunen. – Jeg håper de skjønner at en nasjonalpark faktisk er et stort gode, sier Lars Haltbrekken.

Moskenes

I Moskenes vendte i går kveld flertallet av de fremmøtte tommelen ned for nasjonalpark.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Andre kommuner som har fått nasjonalparker ser at dette kan bidra til verdiskaping. Det kan trekke flere turister, og det er ganske mange kommuner i Norge i dag som bruker sine nasjonalparker aktivt i markedsføring, sier leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til NRK.

Det var duket for folkeavstemning i Moskenes i Lofoten i går, og folk ga sin endelige tommel opp eller ned for Lofotodden nasjonalpark. Av 800 stemmeberettigede i kommunen, deltok 44 prosent. 41 prosent stemte for nasjonalpark, 58 prosent stemte mot. Én prosent stemte blankt.

– Mange har fryktet at en nasjonalpark skal båndlegge store arealer, hva tenker du om det?

– Det er klart at det å verne natur betyr at man skal ta vare på den, og det er fordi den har en umistelig verdi. Samtidig er det åpnet for noe virksomhet som er i tråd med vernekriterier også i nasjonalparker, sier Haltbrekken.

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken håper Lofotværingene endrer sin mening om nasjonalpark.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Lofotodden kan bli Norges 45. nasjonalpark, og dessuten en av de siste nasjonalparkene som etableres i landet. Den er ment å skulle etableres på yttersida av øya, samt den indre delen mot Vestfjorden fra Lofotodden og inn mot Å.

Skuffet ordfører etter folkeavstemning

Det er ikke alle som er like begeistret for planene om at 58 prosent kommunens areal skal inngå i en nasjonalpark. Saken har skapt stort engasjement, både lokalt og regionalt.

– Jeg synes det er veldig skuffende at under halvparten som hadde stemmerett stilte opp og ga sin stemme. Jeg er litt lei meg for det, sier ordfører i Moskenes, Lillian Rasmussen etter at stemmene er talt opp.

Hun stiller spørsmål ved om dette er et tydelig råd fra befolkningen, når bare 44 prosent stemmer.

– Vi får se hvordan vi gjør dette videre. Alle synes det er vanskelig når rådet er utydelig. Det er bekymringsfullt at folk ikke møter opp.

(artikkelen fortsetter under)

Bunesstranda fra Trolldalen

Et særpreget landskap og flere viktige hekkeområder er blant de viktigste argumentene for å etablere Lofotodden nasjonalpark, men langt i fra alle er like begeistret for planene.

Foto: Ingvild Gabrielsen

– Si ja til nasjonalpark

Det var sommeren 2007 at Moskenes kommunestyre fattet et vedtak om å starte utredning av nasjonalpark på Lofotodden og yttersida av Moskenesøy.

Haltbrekken mener man ikke må gi opp Lofotodden nasjonalpark, til tross for at det har hersket stor uenighet i kommunen, og også i sosiale medier.

– Vi ser at det er en god del kommuner ellers i Norge som faktisk har begynt å klage på at de ikke har nasjonalparker som de kan reklamere med.

Naturvernslederen mener det ikke vil være problematisk med en viss næringsutvikling i nasjonalparken. Han har et siste råd til kommunestyret.

– Vårt råd er å si ja til nasjonalpark. Vi synes det er synd at folkeavstemningen falt på et annet resultat, men vi håper at arbeidet videre fremover kan overbevise folk i Moskenes om at en nasjonalpark faktisk er et stort gode for kommunen.