Naturens eget fyrverkeri i natt

Meteorsvermen Kvadrantidene spilte opp litt av et show for fotograf Kenneth Pettersen som satt ute i 17 minus.

Meteorsvermen Kvadrantidene i 2011

METEORSVERM: Det startet med et fyrverkeri av et nordlys over Dverberg, så kom stjerneskuddene som perler på en snor. Bildene er tatt ved Risøyhamnbrua rett før midnatt, det ene mot Åknesmyra og det andre ved brufoten og ut over Risøyrenne som lå i frostrøyk.

Foto: Kenneth Pettersen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Natt til tirsdag var folk i Nord-Norge vitne til et av årets mest intense meteorsvermer. Under ideelle forhold er det mulig å se over 120 meteorer i timen under meteorsvermen Kvadrantidene. Fotograf Kenneth Pettersen har hatt en fascinasjon for nordlyset siden han var barn, og var ute i natten og knipset bilder i 17 minusgrader.

Kald og fantastisk opplevelse

– Et fantastisk skue. Det er en like fin dans hver gang. Det var ikke bare bare og få stjerneskudd der linsa peiket, men jeg fikk noen fulltreffere, sier Kenneth Pettersen.

Med gode klær og litt hopp og dans under nordlyset var det ingen problem for Pettersen å holde varmen. Det er også meldt nordlys i kveld og i morgen.

– Da blir det bare å få ladet batteriene og komme seg ut, men først skal jeg videre og ta bilde av knølhval, sier en ivrig Pettersen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gode forhold

Månelys hemmer ofte opplevelsen av denne svermen fordi himmelen blir for lys. Men i år var det solformørkelse bare noen timer senere og derfor nymåne.

– Forholdene i år blir derfor så perfekte som de kan bli! skrev Knut Jørgen Røed Ødegaard i sin blogg søndag.

Meteorsvermen Kvadrantidene i 2011
Foto: Kenneth Pettersen

Meteorsvermer skyldes støv fra kometer. I dette tilfellet fant man først i 2003 ut at partiklene til Kvadrantidene stammer fra objektet 2003 EH1. Meteorene oppstår når støv- og sandkorn fra 2003 EH1 kommer inn i atmosfæren med 150 000 km/t og brenner opp på grunn av luftmotstanden.