Narvik får drahjelp av sveitsisk alpinstjerne

I dag kommer den sveitsiske alpinstjernen og FIS-toppen Didier Défago til Narvik. – Han skal hjelpe oss å stikke ut traseer i verdensklasse, sier daglig leder i Alpin-VM 2025, Erik Plener.

Didier Defago

KOMMER TIL NARVIK: I forbindelse med at Narvik søker VM alpin i 2025, kommer den sveitsiske alpinisten Didier Défago som jobber for FIS til Narvik for å foreta befaring i byens alpinanlegg.

Foto: SAMUEL KUBANI / AFP

Til tross for et spektakulært skianlegg som stuper rett ned i havet, blir det ingen enkel jobb å overbevise styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) om å gi alpin-VM til Norge – og Narvik – som er en av tre norske søkerbyer.

Men i dag får VM-entusiastene en gyllen sjanse til å vise FIS hva malmbyen i nord kan tilby et kresent alpin-publikum. Det er nemlig også FIS som eier de internasjonale TV- og markedsrettighetene.

– Didier Défago skal hjelpe til med og stikke ut nye alpintraseer for både damer og herrer. Når han setter sitt stempel på de nye traseene, da blir det bra, forteller daglig leder i Alpin VM 2025, Erik Plener.

VM i alpint er det største vintersportsarrangement i verden, og det er FIS som tildeler internasjonale mesterskap. En søknad behandles av forbundets alpinkomite, skiforbundets styre og skitinget, før mai 2018. Ett år etter skal søknaden sendes FIS som tildeler i juni 2020.

Store pengesummer

Alpin-NM i Narvik

SUKSESS: Alpin-NM ble arrangert i Narvik tidligere i år, og nå satser de på å få arrangere VM i 2025.

Foto: Jan-Arne Pettersen

I mars 2017 ble NM i alpint arrangert i Narvik. Det jobbes også for europacup og verdenscup. Veien til et VM går gjennom slike arrangement. Forrige gang Norge arrangerte VM i alpint var under OL i Oslo i 1952, da OL-grenene i alpint også hadde VM-status.

Alle de nordnorske idrettskretsene stiller seg bak Narvik kommunes arbeid for å bli norsk søkerby til alpin-VM 2025.

Ser lenger enn VM

Å få tildelt Alpin-VM betyr også mye penger: Alpin-VM i svenske Åre 2019 får overført cirka 270 millioner kroner av FIS.

Alpin VM 2025 i Narvik bruker mellom 7 og 8 millioner kroner på VM-søknaden som skal leveres i mars neste år. Men det er ennå ikke avklart hvor mye penger som skal brukes på bygging av nye alpintraseer for damer og herrer i Narvikfjellet.

– Vi er nødt til å gjøre noen små forbedringer for at dette skal bli en knalltøff trasé. Vi har bestemt oss for at vi skal ha VM i Nord-Norge. At det kommer til å koste litt, er det ingen tvil om. Søknaden skal være klar 20. mars. Da regner vi med at vi har traseer i verdensklasse, sier Plener.

Ser lenger enn VM

Plener legger ikke skjul på at de nye alpintraseene vil gi Narvikfjellet en topplassering innen alpinsport – uavhengig av VM eller ikke.

– VM-diskusjonen er viktig, men vi gjør det også dette for å kunne ta framtidige arrangementer i Narvik.

Alpin-NM i Narvik

UNIK NATUR: Når utøverne stuper ned mot målstreken, kan TV-seerne forvente seg noen spektakulære bilder.

Foto: Jan-Arne Pettersen