– Sykkel-VM i Bergen kan åpne for alpin-VM i Narvik

Sykkel-VM i Bergen ble en stor suksess. Nå kan arrangementet være med på å åpne dørene for Narvik sin søknad om VM i alpint i 2025, mener Dagbladets Esten O. Sæther.

Alpin-NM i Narvik

SUKSESS: Alpin-NM ble arrangert i Narvik tidligere i år, og nå satser de på å få arrangere VM i 2025.

Foto: Jan-Arne Pettersen

Sportskommentator i Dagbladet Esten O. Sæther tror det kan bli vanskelig å få alpin-VM til Norge, men han er klar på at Narvik bør være Norges bidrag.

Sykkelfesten i Bergen blir et vendepunkt for det å hente store internasjonale mesterskap til Norge, mener han.

Video Intervju med Esten O. Sæther

Sportskommentator i Dagbladet Esten O. Sæther.

Foto: Nyhetsspiller

– Mens Trondheim ganske sikkert vil få ski-VM enten i 2023 eller 2025, blir det adskillig vanskeligere å overbevise styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) om å gi også alpin-VM til Norge. Der trenger vi noe spesielt for å nå fram, og det tilbyr Narvik med et mildt sagt fotogent skianlegg som stuper rett ned i havet, skriver Sæther.

Vil kopiere Arctic Race

Man har tidligere sett hvordan befolkningen i Nord-Norge har gått sammen om Arctic Race som har blitt arrangert siden 2013. Daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway sier at suksessen i Bergen gir inspirasjon.

Knut-Eirik Dybdal

OPTIMISTISK: Knut-Eirik Dybdal håper på VM i Narvik, men han vet det blir en tøff kamp.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

– Arctic Race viser hvor stor interessen er for internasjonale idrettsarrangement i Nord-Norge, folk møter opp og skaper en utrolig stemning, sier Dybdal.

Han ser ikke bort ifra at suksessen i Bergen kan være med på å bidra til at Norge får flere store mesterskap i årene fremover.

– Når man ser folkefesten og stemningen som var i Bergen under sykkel-VM, så ser man at store internasjonale arrangement er mulig i Norge, forteller Dybdal.

– Ikke like avhengig av sponsorpenger

Esten O. Sæther skriver at det internasjonale skiforbundet (FIS) går inn i prosjektet med mye penger, noe som gjør at arrangørbyen ikke er like avhengig av sponsorpenger fra lokale aktører som det man har vært i Bergen.

– Alpin-VM har i utgangspunktet en finansiering som helst gjør mesterskapet til riktig god butikk. Det er FIS som eier de internasjonale TV- og markedsrettighetene. Slik unngår den nasjonale arrangøren utfordringen ved å finne nok sponsorer, skriver Sæther, før han fortsetter:

– Der sykkelarrangørene i Bergen på grunn av oljekrisa på Vestlandet ikke klarte å nå et forsiktig sponsorbudsjett på 33 millioner kroner, er eventuelle norske VM-arrangører i alpint garantert langt høyere inntekter. Alpin-VM i svenske Åre 2019 får overført cirka 270 millioner kroner av FIS.

Kan bli første gang siden 1952

Det er det internasjonale skiforbundet FIS som tildeler internasjonale mesterskap. En søknad behandles av forbundets alpinkomite, skiforbundets styre og skitinget, før mai 2018. Ett år etter skal søknaden sendes FIS som tildeler i juni 2020.

I mars 2017 ble NM i alpint arrangert i Narvik. Det jobbes også for europacup og verdenscup. Veien til et VM går gjennom slike arrangement.

Forrige gang Norge arrangerte VM i alpint var under OL i Oslo i 1952, da OL-grenene i alpint også hadde VM-status.

Alpin-NM i Narvik

UNIK NATUR: Når utøverne stuper ned mot målstreken, kan TV-seerne forvente seg noen spektakulære bilder.

Foto: Jan-Arne Pettersen