Hopp til innhold

Nå behandles langtidsplanen for Forsvaret i Stortinget

Tirsdag formiddag kommer langtidsplanen for Forsvaret opp i Stortinget. Følg debatten her fra cirka klokken 11.

– Det er en stor dag. Det handler om en langtidsplan for Forsvaret som det har vært mye debatt og diskusjon om.

NRK møter ordfører i Evenes Svein Erik Kristiansen utenfor Stortinget, hvor Forsvarets langtidsplan (LTP) skal opp i dag.

Kristiansen har all grunn til å være fornøyd med utfallet, etter at regjeringspartiene Høyre og Frp ble enige med Arbeiderpartiet i forrige uke.

Ap og regjeringspartiene vektlegger at forsvarssjefen anbefaler å samle de nye maritime overvåkingsflyene på Evenes, med den framskutte basen for kampflyene. I tillegg sies det at kostnadene ved en delt løsning er for høye fordi det må etableres langtrekkende luftvern av hensyn til de maritime overvåkingsflyene.

Samarbeidspartiene Venstre og KrF støtter ikke planen, som innebærer at flystasjonen på Andøya legges ned. Det gjør heller ikke Senterpartiet og SV.

– Hvorfor er dere her, dere har jo vunnet kampen?

– Det kan du godt si. Men det å følge innspurten og debatten, det synes jeg er viktig. Hvis det viser seg at småpartiene skal fortsette valgkamp med omkamp som mål, så må vi være forberedt på hva debatten dreier seg om, sier Kristiansen.

Gir seg ikke

Hilde Flobergseter er en annen som har tatt turen til Oslo i dag. Hun representerer «Bevar Andøya Flystasjon».

– Vi legger oss ikke ned og overgir oss nå. Jeg håper sentrumspartiene fremmer et forslag om å utsette saken, slik at vi får kvalitetssikret tallgrunnlaget, som ligger til grunn.

– Er ikke dette løpet kjørt?

– Vi er en folkeaksjon, og blir å stå på, fortsatt. Det er enda noen år til døra er helt stengt.

Vanskelig

Da Stortingets tre største partier forrige uke presenterte enigheten om langtidsplanen for Forsvaret, ble Andøya-nedleggelsen trukket fram som den vanskeligste enkeltbeslutningen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er godt kjent med tvilen som er reist om tallgrunnlaget fra regjeringen.

– Forsvarsdepartementet må fortsette å regne og vurdere tallgrunnlaget som foreligger. Dersom det avdekkes avvik, må regjeringen rapportere tilbake til Stortinget om det endelige beslutningsgrunnlaget, sier Støre til NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide åpner for omkamp.

– Vi forventer at regjeringen kommer tilbake med oppdaterte vurderinger rundt beslutningsgrunnlaget. Vi er uenige i beslutningen og mener det er uklokt å fatte en avgjørelse nå, før tallgrunnlaget er grundigere utredet, sier han.

Mener slaget ikke er tapt

Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) mener slaget ikke er tapt.

– Dersom flystasjonen legges ned, vil 20 prosent av de sysselsatte i kommunen miste jobben. 650–700 arbeidsplasser blir direkte eller indirekte berørt. På sikt vil 20 prosent av de 5.000 innbyggerne våre sannsynligvis måtte flytte fra kommunen, sa Solsvik til NTB forrige uke.

Følg debatten direkte fra cirka klokken 11. Saken oppdateres.