Hopp til innhold

Barnehagen busser ungene ut av byen for å få frisk luft

I den gamle industribyen Mo i Rana er lufta enkelte ganger så forurenset at barnehagene sender ungene ut av byen for at de skal få frisk luft.

Created by InfoDispatcher

Mo i Rana er verstingene i Norge når det gjelder forurensning i lufta. I år har grenseverdiene satt av staten vært overskredet 26 ganger.

Mo i Rana er verstingen i Norge når det gjelder forurensning i lufta. I år har grenseverdiene satt av staten vært overskredet 26 ganger.

– Det er jo klart det ikke er bra ungene. Når luftkvaliteten er dårlig flere dager på rad, tar vi ungene med ut av byen slik at de kan være ute. Vi tar rett og slett bussen vekk fra byen, sier pedagog Marit Nilsen i Kirketunet barnehage til NRK.

Enkelte døgn har det blitt målt over 200 milligram svevestøv per kubikkmeter luft. Og med et sånt nivå bør folk med allergi og luftveisplager holde seg langt unna de verste områdene i byen.

Sjekker målingene flere ganger om dagen

I Kirketunet barnehage sjekker pedagogisk leder Karianne Sterten Solbakken flere ganger om dagen måleren som viser om lufta er ren nok til at ungene kan leke ute.

Når NRK besøker barnehagen viser Solbakken frem nettsiden Luftkvalitet.info som daglig oppdaterer personalet og som viser om det er trygt å oppholde seg utendørs.

– Akkurat nå så er det grønt, men vi ser jo samtidig at grafen er på tur oppover. Hvis fargen blir oransje kan ikke ungene være ute mer en 2,5 halv time av gangen, forteller hun.

(artikkelen fortsetter under)

Måling av svevestøv i barnehage i Mo i Rana

Dette skjemaet bruker de ansatte i barnehagen for å vurdere om barna kan være utendørs.

Foto: NRK

Slagg fra industrien

Det er dungene med slagg fra industrien som kan være en del av årsaken til luftforurensinga i byen med i underkant av 20.000 innbyggere.

Kommuneoverlege i Rana, Helge Opsjøn

Kommuneoverlege Helge Opsjøn.

Foto: NRK

Østlig vind i kaldt og tørt vær tar med seg støv og sprer det utover byen. På veiene slår bilene opp slaggstøv og asfaltstøv i lufta.

Bekymret kommunelege

Støvproblemet er knytta opp mot korte perioder gjennom døgnet og har helseskadelig effekt når det kommer over visse grenser.

– Nivåene i Rana ligger høyt i landssammenheng og på nivå med større byer som Bergen og Oslo, sier kommuneoverlege Helge Opsjøen.

– Jeg er bekymret, men ikke kjempebekymret på kort sikt. Men det skal ikke være sånn, og vi må se på hva vi kan gjøre for å bedre luftkvalitet, fortsetter han.

I barnehagen kan barna være ute når NRK er på besøk, men pedagogene liker ikke at de stadig vekk må sjekke om det er trygt å være utendørs.

– Vi kjenner det ute i lufta til tider. Folk leverer ungene og sier at de kjenner at det er noe i lufta og ber oss om å sjekke målingene, forteller Marit Nilsen.

(artikkelen fortsetter under)

Kirketunet barnehage i Mo i Rana

Når NRK besøker Kirketunet barnehage er det lite luftforurensning og barna kan leke ute.

Foto: NRK

Berømmer barnehagen

Regionleder i Astma og allergiforbundet, Bård Svendsen, sier det er synd at situasjonen er blitt så ille at ungene må holdes inne eller sendes ut av byen i perioder med mye svevestøv.

– Samtidig synes jeg det er veldig bra at de barnehageansatte tar denne saken så alvorlig. Det vil jeg berømme dem for, sier han.

Han peker på at barn er spesielt utsatt for helseplager som følge av svevestøv.

– De første leveårene er det særlig viktig at man blir skånet for store mengder svevestøv.

Svendsen forteller at det i dag foreligger flere forskningsrapporter som beviser sammenhengen mellom svevestøv og ulike helseplager.

– Tilstanden til de som har astma kan bli kraftig forverret av svevestøvet. Det samme gjelder dem med hjerte og karsykdommer. Også allergikere kan oppleve mer plager enn vanlig, sier han.

Foreslår pollenmaske

For at mengden av svevestøv skal bli redusert, har Svendsen flere forslag.

– Vi vet at en reduksjon av biltrafikken vil være til stor hjelp. Derfor vil jeg oppfordre folk til å kjøre sammen eller ta bussen. Det er også undersøkelser som viser at det vil hjelpe å feie gatene og på den måten få svevestøvet vekk.

– Hva kan innbyggerne selv gjøre?

– De mest utsatte personene bør vurdere å bruke pollenmaske for å stanse partiklene. Er man litt usikker kan man for eksempel gjøre som denne barnehagen i Rana gjør, nemlig å ta med seg barna ut av byen, sier han.

Har vært bedring

Selv om Mo i Rana kommer dårlig ut når det gjelder luftforurensning, er ikke alt helt svart.

I mai i år viste en rapport fra Klima- og forurensingsdirektoratet (KLIF) at utslippene av tungmetaller fra industrien i Rana har gått ned de siste årene.

– Vi er fornøyd med at det går rett vei, men det er ikke noe hvileskjær. Det er viktig å fortsette å ha god kontroll med utslippene, fortalte senioringeniør Jan Petter Bingh i KLIF.

(artikkelen fortsetter under)

Inudstribyen i Mo i Rana

Industriparken i Mo i Rana er en av flere årsaker til at byen er blant verstingene i Norge når det gjelder forurensning i lufta.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Undersøker mosen

Det er analyser av mosen i området som har gitt svarene om tilstanden av forurensning i industrikommunen Rana.

Miljøvernsjefen i Rana, Hilde Sofie Hansen, forteller hvordan forurensningsmyndighetene har gjort arbeidet.

– Vi knepper av de tre siste årsskuddene og renser dem for urenheter. Deretter tørker vi dem og gjør analyser, sier hun.

Det er mose fra 2008 til 2010 som er analysert. De viser at utslippene av kvikksølv er betydelig redusert etter at en renseanlegg kom på plass ved Celsa Armeringsstål.

Industrien må få flere pålegg

Men undersøkelsen viser også, til tross for nedgang, at det fortsatt er store utslipp av tungmetaller i Rana.

Det betyr at industrien må få pålegg om å installere nye renseanlegg, mener miljøvernsjefen.

– Jeg er ikke fornøyd med at Rana er verst i Norge når det gjelder forurensning i luft, sier hun.

– Rapporten viser uten tvil at vi fremdeles har for store utslipp og at flere bedrifter må få pålegg om bedre renseanlegg.