Hopp til innhold

Motstand mot spilleautomater

203 ordførere i landets kommuner har skrevet under på et opprop om at de selv vil bestemme om de vil ha spilleautomater eller ikke i kommunen, 15 av disse er i Nordland.

Spilleautomat
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko / NRK

Og flere vil det trolig bli, for det er ikke alle sympatisører som har fått skrevet under på oppropet.

 

- Dette er svært gledelig, sier leder for Famile- og kulturkommiteen på Stortinget May-Helen Molvær Grimstad. Hun mener dette er en solidaritetsaksjon for de spilleavhengige.

 

 

Sosiale problemer

- Kommunene ser at de spilleavhengige får mange store sosiale problemer og vil gjøre hverdagen deres bedre. Derfro vil de ha muligheten til å si nei til spilleautomater i sine kommuner, sier Grimstad. 

Nå i helgen vedtok Høyres landsmøte en uttalelse som støtter ordførernes rett til å si nei.

Så langt har kultur- og kirkeminister Trond Giske avvist kravet. Han mener hensynet til idrett og kultur betyr mer enn å skjerme de vel 71.000 spilleavhengige her i landet.

For å bedre kontrollen har regjeringen gitt Norsk Tipping monopol fra 1. juli.

Kan få følger

Ordføreropprøret kan likevel få følger. May-Helen Molvær Grimstad har fremmet et lovforslag som ligger i Familie- og kulturkomiteen. Nå håper hun å få med seg SV og Senterpartiet slik at det blir flertall i Stortinget.

- Flere partier har sagt at de ønsker å støtte forslaget. Mange i både SV og Senterpartiet har uttalt seg positivt om å gi kommunene muligheten til å si nei til spilleautomater, sier Molvær Grimstad.

Uansett vil ordførerne kjempe mot automatdirektivet.