NRK Meny
Normal

Mistet hustaket: – Synet som møtte oss var ganske fortvilende

Huset til småbarnsfamilien på Vestvågøy er ubeboelig etter ekstremværets herjinger, og de er langt fra alene. Forsikringsbransjen stålsetter seg nå på å håndtere en stri strøm av skademeldinger denne uka.

Hus uten tak i Vestvågøy

MISTET TAKET: Huset til familien er for tiden uten tak.

Foto: Brita Johansen

10 personer er husløse og politiet har registrert hele 170 skademeldinger etter uværet «Ole» denne helgen.

En av de som nå er uten hjem, er familien til Brita Johansen. Taket på huset deres ble bokstavelig talt tatt av vinden på lørdag.

Søndag var hun og mannen Jim Andre Lockert hjemme på Øvrevoll i Vestvågøy for å ta skadene nærmere i øyensyn.

– Fortvilende

Familie mistet taket på huset sitt

Brita Johansen sammen med familien Jim Andre Lockert og deres sønn Nicolai Andre Johansen (4).

– Synet som møtte oss var ganske fortvilende. Man føler seg ganske hjelpesløs når man kommer hjem og ser hvordan det ser ut, sier Johansen til NRK.

Både huset og fjøset, hvor familien har seks hester, har fått store skader, og i hagen talte mannen Jim hele 16 knekte trær.

– Heldigvis har det gått bra med dyrene, men det er mulig vi må rive fjøset. Når det gjelder huset, er vi bekymret for vannskader. Vi har så langt ikke fått helt oversikt over alle skadene.

– Færre skader enn forventet

Familien er ikke den eneste som har opplevd materielle skader. Forsikringsbransjen venter en stri strøm av skademeldinger denne uka.

– Det er i dagene fremover folk får sett på de materielle skadene, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til NTB.

Jon Berge

Informasjonsdirektør Jon Berge i If mener folk i nord er flinkere til å håndtere uvær enn lengre sør i landet.

Foto: IF Skadeforsikring/Kilian Munch

Informasjonsdirektør Jon Berge i If forteller til NRK at de allerede har fått inn en del skademeldinger, og at de har kalt inn ekstra folk på jobb.

– Folk er fremdeles uten strøm og telefon, så det vil nok ta litt tid før alle har fått meldt inn skadene. Så langt har vi fått inn drøyt 60 skademeldinger, men det tallet vil nok stige betraktelig.

Han er samtidig imponert over hvordan nordlendingene har håndtert ekstremværet.

– Jeg er overbevist om at skadeomfanget er betydelig mindre enn under uværet «Nina». Jeg tror det skyldes at folk i nord håndterer uvær bedre enn de som bor lengre sør i landet. Folk i Nordland er vant med uvær gjennom generasjoner, og innretter seg deretter.

Må bo hos familie

Tilbake i Vestvågøy må Brita Johansen og resten av familien inntil videre bo hos familiemedlemmer på Leknes.

– Vi har tenkt å ta kontakt med forskinringsselskapet i løpet av dagen i dag, og vil bruke mandagen på å gjøre det vi kan for å berge huset, avslutter hun.

Mistet taket på huset

Slik ser huset ut etter at vinden tok med seg taket til familien.

Foto: Gunnar Lockert